Uplace komt stap dichterbij
Foto: ddl
Er is een obstakel weg voor het megacomplex in Machelen. De Vlaamse Regering heeft het ruimtelijke plan goedgekeurd. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) verwacht echter dat er nog meer procedures zullen volgen.

Tussen al het klimaatgekrakeel door heeft de Vlaamse Regering gisteren een beslissing genomen in het Uplace-dossier. Ze keurde het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel goed, waar Uplace onderdeel van is.

Het gaat om een definitieve principiële vastlegging, waarover de regering in februari al een voorlopige beslissing had genomen. Toen had ze het GRUP moeten bijstellen na een vernietiging door de Raad van State.

Er is een openbaar onderzoek gevoerd, de 73 bezwaarschriften zijn onderzocht. Er zijn wat wijzigingen aangebracht maar voor Uplace en zijn winkeloppervlakte verandert er niets. De garanties voor de mobiliteit werden wel ‘aangescherpt’. Het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan treedt pas in werking als in 2017 de vergunning voor het GEN-station is verleend en De Lijn heeft beslist over een pendelbusverbinding.

Voor het project uit de startblokken kan moet het nog wel een milieu- en een bouwvergunning op zak hebben.

Nieuwe procedures

Minister-President Bourgeois zegt in De Ochtend op Radio 1 dat hij verwacht dat er binnenkort toch nog nieuwe procedures tegen het besluit zullen volgen. De Raad van State moet het besluit immers nog beoordelen, en daarna zullen tegenstanders weer van zich laten horen, verwacht hij.

Bourgeois benadrukte nog dat het in dit dossier vooral gaat over rechtszekerheid. 'Vergeet niet dat dit een dossier is dat al acht jaar aansleept'. Hij zegt zelf niet voor of tegen Uplace te zijn, maar wijst erop dat er indertijd een project is uitgeschreven voor de site, en dat Uplace daar als beste uitkwam. Hij vindt ook dat de positieve aspecten te weinig aan bod komen. Zo zou Uplace 3.000 jobs voor laaggeschoolden creëren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig