Minister Marghem: ‘Doel 1 en 2 langer open met oog op bevoorradingszekerheid op lange termijn’
Minister van Energie Marie-Christine Marghem Foto: BELGA

De studie van Elia beperkt zich tot de strategische reserves voor de winter 2016-2017, terwijl de beslissing van de regering om de levensduur van de kerncentrales Doel 1 en 2 met tien jaar te verlengen, de bevoorradingszekerheid voor ons land op de lange termijn moet garanderen. Dat verduidelijkt minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR).

Volgens een rapport van de netbeheerder, dat woensdag bekendraakte, zijn Doel 1 en 2 niet noodzakelijk om de stroombevoorrading te garanderen tijdens die winter, na het heropenen van ‘scheurtjescentrales’ Doel 3 en Tihange 2. De studie werd op 13 november ingediend, terwijl de regering op 30 november de conventie met Engie en Electrabel heeft gesloten over de levensduurverlenging van beide kerncentrales.

‘De studie van de bevoorradingszekerheid door Elia beperkt zich tot de winter 2016-2017 en houdt enkel de berekening in van de strategische reserve voor deze periode. De scoop van de studie is dus met andere woorden niet de bevoorradingszekerheid op de lange termijn’, reageert minister Marghem. ‘De regering heeft beslist om Doel 1 en Doel 2 tien jaar langer open te houden om de bevoorradingszekerheid voor ons land te kunnen garanderen op de lange termijn. De levensduurverlenging vergroot de autonomie van België in de elektriciteitsproductie zonder negatieve impact op de elektriciteitsfactuur.’

Zoals Marghem dinsdag al aangaf, wil de regering met haar beslissing ook tegemoetgekomen aan de vermindering van invoercapaciteit van elektriciteit, met name uit Nederland voor de komende jaren. Die zou dalen van 3.500 MW tot 2.500 MW in 2016 en 2.200 MW in 2017. Ook moet de levensduurverlenging een grotere marge bieden om de energietransitie op een serene manier voor te bereiden, ‘zodat België voor de toekomst een evenwichtige energiemix zal kunnen hanteren die een zekere, betaalbare en duurzame energie zal garanderen’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig