Staatssecretaris Tommelein: ‘Niet toegeven aan chantage’
Foto: Bart Dewaele

Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open VLD) zou het betreuren mocht Facebook als drukkingsmiddel publieke profielpagina’s afsluiten voor niet-Facebookgebruikers. ‘Het is niet omdat het een grote speler is en de impact van hun beslissing groot is, dat we moeten toegeven aan chantage. Iedereen moet zich aan de privacywetgeving houden. Zonder privacy geen vrijheid’, aldus Tommelein.

De liberale staatssecretaris stelt zich de vraag waarom Facebook deze beslissing heeft genomen. Als het is omdat het bedrijf zich op korte termijn niet kan schikken naar het vonnis van de Brusselse kortgedingrechter, dan kan Tommelein er wel begrip voor opbrengen, want dan gaat het om een tijdelijke situatie. ‘Maar als het om een drukkingsmiddel gaat, dan betreur ik dat, want het is geen oplossing’, luidt het.

Voor Tommelein is het vonnis duidelijk en moet het nageleefd worden. ‘Privacy is altijd een kwestie van het juiste evenwicht vinden. Ik hoop nog steeds dat Facebook in dialoog met de Privacycommissie tot een oplossing komt’, besluit de staatssecretaris.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in