Geen harde afspraken over overgang naar duurzame energieproductie in akkoord met Electrabel
Engie-topman Gérard Mestrallet zij aan zij met premier Charles Michel. Foto: Dieter Telemans
Gérard Mestrallet, de topman van Engie, het Franse moederbedrijf van Electrabel, beloofde dat Electrabel er alles aan gaat doen om van België een van de leiders op het vlak van energietransitie - de overgang naar duurzame energieproductie - te maken. Maar de conventie die het bedrijf en de regering afsloten bevat daar geen concrete afspraken over.

Bij het bekendraken van de overeenkomst van de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 1 en Doel 2 ontstond de indruk dat de regering-Michel de komende jaren hard rekent op de hulp van Electrabel om werk te maken van de energieomwenteling. Mestrallet sprak ook de voornemens van Electrabel uit op dat vlak: zijn bedrijf zou de komende tien jaar voor 4,3 miljard euro energietransitieprojecten in de pijplijn zitten hebben. ‘We willen van België de leider maken op het vlak van energietransitie’, klinkt het. Engie is ook bereid om zwaar te investeren in het terugdringen van de CO2 -uitstoot van de energieproductie.

In de conventie tussen de regering en Electrabel is daar echter niet veel van terug te vinden. Die bepaalt wel dat Electrabel de nodige investeringen moet doen om er voor te zorgen dat de centrales kunnen blijven draaien en dat Electrabel jaarlijks een vergoeding moet betalen voor het recht om de centrales te mogen openhouden.

Er wordt ook gestipuleerd dat Electrabel mag rekenen op een schadevergoeding mocht de overheid besluiten om Doel 1 en 2 toch voor 2025 te sluiten (tenzij die beslissing genomen werd op last van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle om de volksgezondheid te beschermen of ten gevolge van internationale regels). Als Electrabel zou besluiten om de kerncentrales te sluiten zonder toestemming van de overheid, zal het energiebedrijf een vergoeding moeten ophoesten.

Maar van concrete stappen voor een energieomwenteling of over het bedrag dat Electrabel daar zou moeten in investeren is geen sprake.

Groen: 'Mestrallet is de echte minister van Energie'

Oppositiepartij Groen heeft de convenant met Electrabel openbaar gemaakt. 'Maar dit keer mocht het', zegt Kamerlid Kristof Calvo. 'Dat is een goede zaak want nu kan iedereen zien hoe in dit land aan energiepolitiek wordt gedaan. In plaats van wetten die gelden voor iedereen, komt er een contract op maat met Mestrallet, de echte minister van Energie van dit land. Welk ander bedrijf kan van zo'n regime dromen? Welk ander bedrijf onderhandelt zijn belastingsvoet rechtstreeks met de premier?'

'De nucleaire bijdrage wordt bijna gehalveerd. En de regering bindt ons tot 2025 met handen en voeten aan Electrabel. Ik begrijp echt niet hoe Open VLD en CD&V deze nieuwe "Pax Electrica" hebben kunnen ondersteunen.'

Lees hier de integrale conventie.

Conventie Doel 1 en Doel 2

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig