Rusland beschuldigt “Erdogan en familie” van betrokkenheid bij illegale oliehandel met IS
Foto: AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn familie zijn rechtstreeks “betrokken” bij een oliehandel met de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat zegt althans de Russische viceminister van Defensie Anatoli Antonov.

De hoofdafnemer van de door IS in Irak en Syrië gestolen olie is Turkije, luidt het in de nieuwste Russische beschuldiging aan het adres van Turkije. Nog volgens Antonov is ook de politieke leiding van het land, waaronder president Recep Tayyip Erdogan en zijn familie, verwikkeld in de kwestie. Verdere details gaf Antonov niet.

De verkoop van olie is een van de voornaamste inkomstenbronnen van IS, dat grote delen van Syrië en Irak controleert. Volgens het Russische ministerie van Defensie schommelen de inkomsten uit de oliehandel van de groep rond de 2 miljard dollar per jaar.

Tussen Rusland en Turkije vliegen de beschuldigingen tegenwoordig in het rond, sinds de Turkse luchtmacht een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde aan de Turks-Syrische grens. De internationale gemeenschap riep beide partijen al meermaals op tot kalmte.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig