Slovakije houdt woord en vecht Europees spreidingsplan aan
Robert Fico. Foto: EPA

Slovakije heeft nu ook formeel klacht ingediend bij het Europese Hof van Justitie tegen het spreidingsplan voor vluchtelingen. Dat heeft premier Robert Fico meegedeeld.

De juridische stappen van Slovakije richten zich tegen het plan dat de Europese ministers van Binnenlandse Zaken goedkeurden op 22 september. Daarbij werd de opvang van 120.000 vluchtelingen gespreid over alle lidstaten. Slovakije, Tsjechië, Hongarije en Roemenië stemden tegen, maar moesten het onderspit delven.

Fico had eerder al aangekondigd dat zijn land naar het Europese Hof van Justitie zou stappen. Volgens zijn regering had het verplicht spreidingsplan niet met een gekwalificeerde meerderheid, maar met unanimiteit goedgekeurd moeten worden. Ook de rechten van de nationale parlementen en het Europees Parlement zijn bij die besluitvorming volgens de Slovaken geschonden.

Volgens het Europese spreidingsplan moest Slovakije 2.300 mensen opvangen, maar Bratislava wil enkel op vrijwillige basis ongeveer 150 christelijke vluchtelingen uit Irak onderdak bieden.