Doel 1 en 2 niet nodig om stroombevoorrading te verzekeren
Foto: rr
Na de heropening van de scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2 is er geen nood meer aan Doel 1 en 2 om de energiebevoorading te verzekeren. Dat blijkt uit een rapport van netbeheerder Elia. Een rapport waar de regering volgens SP.A al van op de hoogte was voor ze besliste om de centrales langer op te houden.

Dat deze winter de kans op stroomuitval miniem was, heeft minsiter van Energie marie Christine Marghem midden dit jaar zelf al bevestigd. Uit het rapport van Elia blijkt nu dat ook de winter van 2016-2017 veilig is.

De nood aan strategische reserve, een noodcapaciteit die op piekmomenten ingezet kan worden, bedraagt voor de winter 2016-2017 0 megawatt. Meer nog, de heropening van Doel 1 en 2 vergroot de bevoorradingszekerheid zelfs niet, omdat Doel 1 en 2 in werking importmogelijkheden uit Nederland beperken.

Waarom de centrales dan langer openhouden?

Als Doel 1 en 2 niet noodzakelijk zijn voor de bevoorradingszekerheid, hoe verantwoordt de regering de levensduurverlening dan?

1. De twee kernreactoren zijn volgens de regering-Michel broodnodig tegen 2020 om de stroomvoorziening van ons land te garanderen. Want volgens Marghem is het niet meer zo vanzelfsprekend dat België binnen vijf jaaar nog een massa buitenlandse stroom kan invoeren om het verbruik mee te helpen denken. Vandaag is ons land een grote stroomimporteur.

2. Doel 1 en 2 openhouden is de eerste noodzakelijke stap om werk te maken van de energietransitie in België. Met andere woorden: genoeg kernenergie voorzien om ondertussen de overstap naar een duurzame en betaalbare energievoorziening te maken. Al staat het overleg over het energiepact dat die ambities rond de energietransitie moet vastleggen tussen de federale regering en de gewesten nog in zijn kinderschoenen.

Pascal Sertyn
Economie & Financiën

 

 

Uit het rapport kan ook worden afgeleid dat ook in de winters daarna de nood aan reservecapaciteit erg beperkt is als Doel 3 en Tihange 2 open blijven, en Doel 1 en 2 sluiten.

Het rapport komt er twee dagen nadat de federale regering een Conventie sloot met Electrabel over een levensduurverlenging van tien jaar voor de centrales Doel 1 en 2. Opvallend: federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem heeft dit rapport al sinds 13 november.

Dat is ook oppositiepartij SP.A niet ontgaan. 'De minister is al sinds 13 november op de hoogte van het rapport van Elia', klink het bji Johan Vande LAnotte (SP.A). ‘Daaruit blijkt nogmaals dat Doel1 en 2 niet nodig zijn voor de bevoorradingszekerheid. Dus door deze oude kerncentrales langer open te houden, verlagen we het risico op stroomtekort niet. De minister wist dat, en toch beslist ze om Doel 1 en Doel 2 10 jaar langer open te houden.' 

Volgens SP. Ahebben zowel de minister als de de gelogen toen ze stelden dat de deal met Electrabel nodig was om de stroom te garanderen tijdens de winter. 'De deal met Electrabel dient dus duidelijk andere belangen.'

 

Hieronder vindt u de Conventie tussen de regering en Electrabel:

Conventie Doel 1 en Doel 2

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in