Wit-Gele Kruis exporteert concept van thuisverpleging naar China
Foto: Tom Palmaers

Het Wit-Gele Kruis zet samen met het Chinese Rode Kruis twee pilootprojecten op in de steden Beijing en YangZhou om er het concept van thuisverpleging uit te rollen. In eerste instantie gaat het over uitwisselen van kennis en coaching, zegt algemeen coördinator Hendrik Van Gansbeke (Wit-Gele Kruis).

“Bedoeling is om daar voor een stuk te gaan naar het model van wat wij doen in Vlaanderen”, zegt coördinator Van Gansbeke. “In Beijing en YangZhou zijn er al bestaande projecten van thuiszorg, maar daar is nooit gezondheidszorg aan huis aan gekoppeld.” Van Gansbeke zegt dat een systeem van professioneel verpleegkunde aan huis nu ook financieel gedekt wordt in China en dat het concept pas binnen de ambities van de Chinese overheid rond de globale dekking van de gezondheidszorgbeoefening.

Het Wit-Gele Kruis is net terug van een werkbezoek aan China, waar gestart werd met een onderzoek om thuisverpleging te realiseren binnen het Chinese landschap. Daarnaast werd ook kennis opgedaan rond de regelgeving voor ouderenzorg en eerstelijnszorg.

Een volgende stap is het opzetten van de twee pilootprojecten. “We gaan het Chinese Rode Kruis helpen om een concept uit te werken en vooral te zien welke zorgen zij in de pilootprojecten willen aanbieden, want er moet een afstemming zijn met alle stakeholders uit de zorgsector daar.” Naast het definiëren van de verpleegkundige kwalificaties en processen, zal onder meer een managementstructuur opgezet worden en managements- en evaluatietools uitgewerkt worden. Allicht zullen een aantal Chinese gezondheidswerkers naar Vlaanderen komen om stage te lopen.

De westerse kijk op geneeskunde en gezondheidszorg verzoenen met de Chinese gezondheidszorg, waar ook traditionele geneeswijzen aanwezig zijn, wordt een uitdaging.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig