Kris Peeters wil meer vrouwelijke kandidaten bij sociale verkiezingen
Minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V). Foto: BELGA

Minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) wil dat meer vrouwen zich kandidaat stellen voor de sociale verkiezingen van volgend jaar. Hij hoopt dat de discriminatie op de arbeidsmarkt hierdoor zal afnemen.

Van 9 tot 22 mei 2016 vinden in ons land opnieuw sociale verkiezingen plaats. Die verkiezingen worden om de vier jaar georganiseerd en duiden de vertegenwoordigers van het personeel in de inspraakorganen van meer dan 6.000 ondernemingen aan.

‘De sociale verkiezingen vormen een essentieel element van de sociale democratie in ons land, maar we stellen vast dat te weinig vrouwen de kans krijgen of grijpen om zich kandidaat te stellen. Dat moet en kan anders’, benadrukt Peeters.

Loonkloof

‘Uit onderzoek blijkt dat nog steeds een onevenwicht tussen mannen en vrouwen bestaat op de arbeidsmarkt’, zegt hij. ‘Wat de loonkloof betreft, verdienen mannen nog steeds zeven procent meer dan vrouwen. Op vlak van extralegale voordelen zoals het aanvullend pensioen, dragen werkgevers veertig procent meer bij voor mannen dan voor vrouwen.’

‘Om discriminaties als deze weg te werken, vraag ik alle vakbonden om meer vrouwen op de lijsten te zetten voor de sociale verkiezingen van volgend jaar.’

Bij de sociale verkiezingen van 2012 was slechts één op de drie kandidaten een vrouw.