‘Kinderen met jihadistisch gedachtegoed vormen samenlevingsprobleem in Antwerpen’
Foto: WAS

Dit jaar zijn er vanuit de provincie Antwerpen enkele Syriëstrijders minder vertrokken dan vorig jaar. Maar voor het eerst waren bij de vertrekkers ook gezinnen met heel jonge kinderen, vaak baby’s. Dat meldt de VRT, die de cijfers van de federale politie kon inkijken.

Uit de provincie Antwerpen zijn er dit jaar drie mannen en vijf vrouwen vertrokken naar Syrië, tegenover zeven mannen en zes vrouwen vorig jaar. Voor het eerst reisden zes erg jonge kinderen mee.

‘Jongens die opgroeien in een jihadistisch milieu trouwen met meisjes met een jihadistisch gedachtegoed en maken kinderen die op hun beurt opnieuw opgroeien met een jihadistisch gedachtegoed’, zegt Peter Bruneel van de federale gerechtelijke politie op Radio 2 Antwerpen. ’Dat is misschien niet onmiddellijk een veiligheidsprobleem, maar wel een samenlevingsprobleem.’

De afgelopen 3 jaar samen zijn vanuit de provincie Antwerpen zowat 100 mensen vertrokken naar Syrië. Veertien Antwerpse Syriëstrijders zijn ook effectief teruggekomen en die worden goed in de gaten gehouden, aldus de politie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig