Red Flames lokken recordaantal supporters
Foto: BELGA
De derde kwalificatiewedstrijd om deelname aan het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal 2017 van de Red Flames van maandagavond tegen Servië (1-1) lokte een recordaantal supporters. De parij in het stadion Den Dreef in Leuven werd bijgewoond door 3.650 toeschouwers, zo meldde de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) dinsdag.

Het vorige record dateert van 7 mei 2014. Toen waren in Leuven er 2.700 supporters voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Nederland (0-2).

De KBVB schrijft de verhoogde belangstelling voor onze Belgische voetbalsters toe aan meerdere elementen. "In september 2013 hebben we het nationale vrouwenteam omgedoopt tot de "Red Flames". Dat geeft hen een eigen identiteit", zegt Brecht Schelstraete, die ook het succes van de Rode Duivels als verklaring geeft. "De vrouwen gaan mee op het elan van de mannen. Steeds meer supporterclubs van de Rode Duivels worden warm voor wedstrijden van de Red Flames. De voetbalbond heeft een puntensysteem voor wedstrijden van de Belgische elftallen. Hoe meer punten supporters verzamelen door naar wedstrijden te komen, hoe makkelijker ze tickets krijgen voor de wedstrijden. In dat systeem krijgen Flames-supporters een half punt als ze lid zijn van 1895."

Daarnaast zet de voetbalbond in samenwerking met verschillende partners in op de promotie van de Belgische voetbalsters. "Er leeft meer rond de Red Flames, ook en vooral door hun sportieve prestaties. Ze grepen in een poule met toplanden als Noorwegen en Nederland maar nipt naast een WK-ticket. In een oefeninterland klopten ze Noorwegen zelfs (3-2 in mei)", zegt Schelstraete. "Daardoor ontstaat er in België ook meer interesse in het vrouwenvoetbal. We merken dat meer meisjes voetbal beginnen te spelen."