Historische handdruk tijdens klimaatconferentie ‘gephotobombed’
Foto: Martin Bureau/Reuters

Omdat de spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen de laatste maanden escaleren en een samenkomst al 5 jaar geleden was, moest de ontmoeting tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas een historisch moment zijn. Dat werd wat tenietgedaan toen Ikililou Dhoinine, president van de Comoren, voor het paar verscheen en zo de foto deed mislukken.

De ‘photobomb’ vond maandag plaats tijdens de klimaatconferentie COP21 in het Franse Parijs. Volgens de nieuwssite Haaretz was het de eerste keer sinds 2010 dat de Palestijnse president en de Israëlische premier elkaar de hand schudden. Dat maakt van de recente ontmoeting een historisch moment. 

Maar of er wel effectief een historische handdruk plaatsvond? We zullen het nooit weten. De president van de Comoren, een eilandengroep in de Indische Oceaan, Ikililou Dhoinine ging op het cruciale moment voor de twee leiders staan en zorgde er op die manier voor dat het moment niet duidelijk op foto vastgelegd kon worden.

Het duurde niet lang voor er op sociale media reacties ontstonden. Velen postten andere historische foto’s en plakten er het hoofd van Ikililou Dhoinine op.