Windows 10 lust ook iPhones en Androids
Foto: mvdv
Wie zijn iPhone of Android-toestel in een pc met Windows 10 plugt staat een aangename verrassing te wachten. De computer herkent de telefoon niet alleen, je kan meteen ook een heleboel apps en gegevens synchroniseren.

Nadat je je smartphone via een USB-kabel met de computer hebt verbonden, schotelt Windows 10 je automatisch een lijstje met mogelijkheden voor. Kies in de lijst voor het nieuwe onderdeel Telefoonassistent. Je kan dit programma uiteraard ook te allen tijde ‘handmatig’ starten, door via het vergrootglas de eerste letters in te voeren. In het volgende venster geef je aan wat voor toestel je bezit: een Windows Phone, Android-telefoon of iPhone. Het werkt overigens evengoed met een Android-tablet of iPad.

Automatisch uploaden

Telefoonassistent biedt momenteel zes verschillende oplossingen om gegevens te synchroniseren tussen je smartphone en Windows 10. De zevende (Microsofts spraakassistent Cortana) staat al klaar, maar deze functie is in België voorlopig nog niet beschikbaar. Wat wel mogelijk is: elke foto die je met je iPhone of Android-smartphone maakt automatisch uploaden naar je computer, met behulp van de clouddienst OneDrive. Telefoonassistent helpt je stap voor stap bij de configuratie van deze functie. Het programma kan desgewenst ook je muziekbibliotheek naar je OneDrive-account verplaatsen, zodat je je favoriete liedjes altijd en overal bij de hand hebt.

Uiteraard dragen Google en Apple hier ook de nodige oplossingen voor aan; denk maar aan iTunes, Google Play Muziek of iCloud-fotobibliotheek. Met Telefoonassistent wordt het echter eenvoudiger dan ooit tevoren om je foto’s en muziek gewoon met Windows zelf te synchroniseren.

Het programma legt je ook nog uit hoe je zowel op je pc als op je smartphone met Skype, OneNote, Outlook en de Office-onderdelen Word, Excel en PowerPoint aan de slag kan. Hierbij gaat het echter meer om een stukje reclame voor deze apps dan om daadwerkelijke stappenplannen. Wanneer je de apps gewoon installeert en vervolgens inlogt met je Microsoft-account, verloopt de synchronisatie immers grotendeels vanzelf.