OPPOSITIE. 'Michel gaat met cadeau voor Engie naar Parijs'
Johan Vande Lanotte Foto: belga
De oppositiepartijen zijn niet te spreken over het akkoord dat de regering heeft gesloten met Electrabel over het openhouden van de kernreactoren Doel 1 en 2. 'Dit is een miljoenencadeau voor Electrabel', aldus kamerfractieleider Kristof Calvo. 'Een verschrikkelijk slechte zaak', denkt Johan Vande Lanotte (SP.A) dan weer.

Kristof Calvo, fractieleider voor Groen, reageert maandagavond erg verontwaardigd op het akkoord. De inhoud van de conventie is nog niet bekend, maar toch beschouwt Calvo het langer openhouden van de twee kernreactoren als 'een miljoenencadeau voor Electrabel en een nekslag voor alle investeerders in hernieuwbare energie'. Groen belooft alle mogelijke middelen te zullen onderzoeken om deze beslissing ongedaan te maken.

'Dit is pure nucleaire dogmatiek. Nu ook de scheurtjesreactoren (Doel 3 en Tihange 2, red.) heropstarten, zadelt deze regering ons voor jaren verder op met een nucleair monopolie', zegt Calvo. 'Ik begrijp niet hoe een liberale eerste minister zoiets kan goedkeuren. Hier wordt het Belgisch energiebeleid voor jaren uitverkocht'. Het Groen-parlementslid meent dat CD&V en Open VLD zich hebben laten kisten door MR en N-VA, 'twee nucleaire partijen bij uitstek'.

'Ik ben een fiere Belg, maar ik schaam mij voor dit staaltje politiek', stelt hij uiteindelijk. 'De belangen zijn veel groter dan de partijbelangen of de kortetermijnbelangen van Vlaanderen.' Calvo gelooft dat de mensen die dit weekend op straat zijn gekomen voor het milieu en de mensen die investeren in hernieuwbare energie veel beter verdienen. 

Vande Lanotte: 'Omgekeerde tax shift'

SP.A-kamerlid en energiespecialist Johan Vande Lanotte wijst op de constante productie van kerncentrales, die niet zomaar kunnen worden afgezet. 'Op veel momenten zal er geen plaats meer zijn voor hernieuwbare energie', aldus Vande Lanotte.

Volgens Vande Lanotte gebeurt er een omgekeerde tax shift: de btw op elektriciteit verhoogt, terwijl de nucleaire taks daalt. 'De regering verhoogt de belastingen voor de gezinnen, en verlaagt ze voor Electrabel. Premier Charles Michel gaat met een cadeau voor Engie (het vroegere GDF Suez, red.) naar Parijs, terwijl hij eindelijk met een klimaatakkoord had moeten gaan.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in