Erdogan legt verwijten Poetin naast zich neer: geen oliehandel met ISIS
Foto: AP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is niet opgezet met de verwijten van Vladimir Poetin. De Russische president zei maandag dat de Turken het Russische gevechtsvliegtuig aan de Turks-Syrische grens hadden neergeschoten om de oliehandel met terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) te vrijwaren.

Turkije haalt zijn olie en gas uit legale bronnen zoals bijvoorbeeld Rusland, zo zei Erdogan maandagavond in de marge van de klimaattop in Parijs, zo bericht het Turkse persagentschap Anadolu.

En als Poetin echt zo zeker is van zijn stuk, dan moet die maar met bewijzen komen, aldus de Turkse president, die bereid is om op te stappen als de handel met ISIS kan worden aangetoond. Maar dat houdt ook in dat Poetin hetzelfde moet doen.

De spanning tussen Rusland en Turkije zijn sterk gestegen nadat het Russische toestel werd neergehaald. Daarbij liet een van de twee piloten het leven. Turkije toont zich voorlopig niet bereid om zich te excuseren bij de Russen voor het incident. Turkije houdt voet bij stuk dat het Russische gevechtspiloot zich in het Turkse luchtruim bevond, ondanks veelvuldige waarschuwingen.

Rusland voert hevige luchtaanvallen uit boven Syrië gericht op de tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad. Turkije wil het regime van Assad liever van vandaag dan morgen nog zien vertrekken. Het Turkse regime krijgt daardoor het verwijt dat ze de praktijken van IS in Syrië niets in de weg leggen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig