Eén op tien zwangere vrouwen ervaart partnergeweld
Foto: Photo News

Een op de zes zwangere vrouwen heeft vóór ze zwanger werd partnergeweld ervaren. Tijdens de zwangerschap is dat nog bij een op de tien het geval. Vooral fysiek geweld neemt af. Dat blijkt uit een studie bij 2.000 zwangere vrouwen, in het kader van het doctoraatsonderzoek van Ann Sofie Van Parys (UGent).

De vrouwen werden voor het onderzoek gerekruteerd bij elf prenatale raadplegingen in Vlaanderen. Zowat 250 onder hen hadden op de een of andere manier geweld ervaren, tijdens of in de periode van een jaar voor hun zwangerschap. Dat geweld werd gepleegd door de partner, een ex-partner, een familielid of een onbekende.

Partnergeweld in de periode voor de zwangerschap werd gerapporteerd door ruim 14 procent van de vrouwen. Het betreft vooral psychisch geweld, maar ook fysiek en seksueel. Slechts 10 procent van de vrouwen meldt dat het partnergeweld tijdens de zwangerschap voorkomt.

‘Dat is een significante daling’, zegt Ann Sofie Van Parys, die hierop doctoreerde aan het International Center for Reproductive Health van de UGent. Vooral het fysiek partnergeweld neemt af tijdens de zwangerschap, maar ook psychisch geweld vermindert een beetje.

Depressie en stress

In het tweede deel van haar studie deelde Van Parys de 250 vrouwen in twee groepen op: de ene groep kreeg een cadeaubon en een kaartje waarop ‘dank u voor uw deelname’ stond. De andere groep kreeg ook een bon, maar op hun kaartje stonden adressen van hulpverlening. De vraag was of dit laatste hen ertoe zou aanzetten om iets aan hun situatie te veranderen.

Dat blijkt niet zo te zijn. Van Parys: ‘In beide groepen waren er achteraf twee soorten reacties: of de vrouwen concludeerden dat zij er in vergelijking met anderen nog goed vanaf kwamen, of ze besloten dat ze hulp nodig hadden. Op de expliciete vraag wat hen daartoe aangezet had, verwezen ze niet naar het kaartje met info, maar naar de vragenlijst zelf. Die had hen tot denken en actie aangezet.’

Women Only

De conclusie is dat het niet helpt om slachtoffers van partnergeweld een infofolder in de hand te duwen. ‘Wat helpt, is dat je hen bevraagt over wat ze precies meemaken.’

Daarom beveelt Van Parys aan om vrouwen tijdens hun zwangerschap minstens eenmaal uit te nodigen op een ‘Women Only-’consultatie, zonder partner.

‘Zo’n consult wordt het best door een vroedvrouw gedaan, omdat de gynaecoloog ervaren wordt als iemand die vooral met de medische kant van de zaak bezig is. Een vroedvrouw kan hier meer tijd voor uittrekken, zodat het hele welzijn van de vrouw besproken kan worden. In het Verenigd Koninkrijk bestaat dit al.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in