'Nieuwe politieke goodwill tegenover Electrabel'
Gerrad Mestrallet, ceo van Engie, en premier Charles Michel Foto: pn

Electrabel heeft een overeenkomst met de Belgische regering om de komende 10 jaar Doel 1 en 2 verder uit te baten. In ruil betaalt het bedrijf 20 miljoen euro per jaar. De nucleaire rente daalt voor volgend jaar naar 130 miljoen euro in 2016, tot 2020 betaalt Electrabel minstens 150 miljoen euro. 'Een wereld van verschil met de bijzonder grote achterdocht van de politici tijdens de afgelopen jaren', vindt EconJomie-redacteur Pascal Sertyn.

De nucleaire rente die Electrabel aan de Belgische regering moet betalen om het nucleaire park open te houden, zal in 2015 op 200 miljoen euro liggen, in 2016 zakt dat bedrag naar 130 miljoen euro. De daaropvolgende drie jaar wordt er door Electrabel minstens 150 miljoen euro per jaar betaald. Dat bedrag kan, afhankelijk van onder andere de elektriciteitsprijzen, nog oplopen. Voor de periode van 2020 tot 2026 werd geen bedrag vastgelegd, maar er is een akkoord tussen beide partijen om elke drie jaar een minimumbedrag af te spreken. 

Daarmee wordt er in de toekomst dus veel minder nucleaire rente betaald dan de voorbije jaren, toen die nog rond de 400 à 500 miljoen euro schommelde. Volgens Electrabel is dat echter ook logisch, door de dalende elektriciteitsprijzen daalde de winst van het bedrijf namelijk, en het wijst ook op de investeringen die gebeuren in de Belgische centrales.

Moederbedrijf Engie (het vroegere GDF Suez) beloofde ook alle juridische stappen die het de voorbije jaren opstartte tegen de Belgische overheid om de nucleaire rente aan te vechten, te bevriezen. Als de regering de komende 10 jaar ook de gemaakte afspraken nakomt, wil Engie de zaken naar eigen zeggen ook effectief stopzetten.

20 miljoen euro per jaar naar energietransitiefonds

In ruil voor het openhouden van Doel 1 en 2 stort Electrabel 20 miljoen euro per jaar in het energietransitiefonds tot 2025. Gerard Mestrallet, ceo van Engie, beloofde ook 4,3 miljard euro investeringen in België de volgende tien jaar. Eerder raakte al bekend dat 700 miljoen euro geïnvesteerd zal worden in Doel 1 en 2.

Binnen de federale regering was enkele maanden geleden al een akkoord dat Doel 1 en 2 tot 2025 mochten openblijven. Zo wil de regering de energiebevoorradingszekerheid van België garanderen. Maar er moesten nog afspraken gemaakt worden met Electrabel en moederbedrijf Engie. De deadline om tot een akkoord te komen, lag op 30 november. Het akkoord moet nu nog wel in een wet gegoten worden, en dat zal ongetwijfel nog voor vuurwerk zorgen in het parlement.

'Zeer groot verschil met achterdocht tegenover Electrabel van vorige jaren'

 

De overeenkomst tussen Electrabel en de regering Michel toont overduidelijk dat het elektriciteitsbedrijf niet langer beschouwd wordt als de kop van Jut.

Het lijkt er zelfs sterk op dat de overheid zeer hard rekent op Electrabel om de energie-omwenteling in ons land te doen slagen en tegelijk de energievoorziening van België te verzekeren. Een wereld van verschil met de bijzonder grote achterdocht van de politici tijdens de afgelopen jaren.

De nieuwe politieke goodwill tegenover Electrabel wordt ook geïllustreerd door de omvang van de nucleaire rente. Die ligt voortaan een stuk lager dan de bedragen die vastgelegd werden door vorige regeringen.
Pascal Sertyn
Economie & Financiën

 

 

Verdubbeling windenergie

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) reageert alvast tevreden. 'Er is dus altijd een minimumgarantie voor de staat'. Ze benadrukt dat het geld in het energietransitiefonds zal worden gebruikt om te investeren in groene energie. 'We zijn de komende jaren zeker van stroom én kunnen investeren in nieuwe vormen van groene energie. We richten ons expliciet op de lange termijn.'

Mestrallet beloofde dat ook Engie zal blijven investeren in nieuwe energie, onder andere in gascentrales en in windturbines aan de noordzee. De federale regering wil de productie van windenergie tegen 2020 verdubbelen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in