KBC snoeit nog verder in rente spaarboekjes
Foto: Photo News

Spaarboekjes gaan nog minder opbrengen. Grootbank KBC, die doorgaans het voortouw neemt bij rentebewegingen, gaat vanaf de 8 december de rente verlagen tot een historisch minimum.

De bank kondigt aan dat voor het klassieke spaarboekje de rente zakt naar 0,05 procent, terwijl dat nu nog 0,1 procent is. De getrouwheidspremie blijft wel stabiel op 0,1 procent. Concreet betekent dit dus dat wie gedurende 1 jaar onafgebroken 1.000 euro op zijn rekening zet, daar voortaan een vergoeding van 1,5 euro voor krijgt. Momenteel biedt geen enkele bank minder rente.

Een troost voor de spaarders is dat het dieptepunt daarmee écht in zicht is. Negatieve rente is in ons land niet toegestaan. Banken zijn verplicht om minstens 0,01 procent rente te bieden, en 0,1 procent getrouwheidspremie, zo verduidelijkte minister van Financiën Johan Vanovertveldt begin dit jaar nog. Veel ruimte voor verdere verlagingen is er dus niet meer.

Concurrenten

Andere grootbanken hebben momenteel nog geen verlagingen aangekondigd, maar normaal gezien is KBC bij de eerste om een wijziging door te voeren. De andere grootbanken, zoals ING, Belfius en BNP Paribas Fortis bieden momenteel nog 0,2 procent totale rente op de gewone spaarboekjes. In regel volgen zij wel het voorbeeld van KBC.

Groeirekeningen

Op een aantal bijzondere spaarformules biedt KBC wel nog meer rente, al wordt ook daar in geknipt. Op de groeirekeningen Start2Save en Start2Save4 zakt de basisrente van 1 naar 0,8 procent. De getrouwheidspremie gaat omlaag van 0,3 naar 0,2 procent. Hier zijn echter beperkingen op het vlak van inleg van toepassing.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig