Shiffrin opnieuw oppermachtig op WB slalom
Foto: AFP

De 20-jarige Amerikaanse Mikaela Shiffrin heeft zondag ook de tweede wereldbekerslalom van Aspen (Colorado) gewonnen en deed dat opnieuw met groot vertoon. De Zweedse Frida Hansdotter, zaterdag derde, was als tweede 2.65 trager dan Shiffrin. De Tsjechische Sarka Strachova werd op 2.90 derde.

Shiffrin had na de eerste run al 1.69 voor op Strachova en bijna twee seconden op Hansdotter en leek zo op weg om het record dat ze zaterdag vestigde al weer te verbreken. De eerste slalom van Aspen won ze met 3.07 voorsprong op de concurrentie. Daarmee deed ze net iets beter dan de Française Florence Steurer die in maart 1968 in het Italiaanse Abetone drie seconden sneller was dan haar landgenote Annie Famose. Een nieuwe recordvoorsprong kwam er zondag niet. In het begin van de tweede run maakte Shiffrin een foutje, waarna ze zich snel herpakte en naar haar zeventiende wereldbekerzege skiede.

“Ik weet dat ik nog sneller kan”, reageerde Shiffrin. “Nochtans dacht ik even dat ik wat zaterdag gebeurd was, maar gedroomd had. Zaterdag haalde ik motivatie uit woede om mijn domme fout in de reuzenslalom van vrijdag, zondag uit de vrees dat mijn overwinning van de dag voordien maar een droom was.”

Shiffrin domineert al sinds 2013 de slalom bij de vrouwen. Met onder andere drie eindzeges in de Wereldbeker, twee wereldtitels (2013 en 2015) en een olympische titel (2014) is het haar absolute specialiteit. Van haar zeventien zeges boekte ze er zestien in de slalom en één in de reuzenslalom.

In de Wereldbeker ski verstevigde Shiffrin haar leidersplaats. Na 4 van 41 proeven heeft ze 85 punten voor op Hansdotter en 120 op de Italiaanse Federica Brigone. De Wereldbeker ski gaat volgend weekend voort met twee afdalingen en een super-G in het Canadese Lake Louise. Dat is al jaren de speeltuin van de Amerikaanse Lindsey Vonn. De viervoudige eindlaureate sprokkelde dit seizoen nog geen wereldbekerpunt, maar kan in Lake Louise, waar ze al vijftien keer won, haar landgenote Shiffrin weer met de voeten op de grond brengen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig