Bevolking Hamburg zegt neen tegen Olympische Spelen 2024
Foto: AFP

De inwoners van Hamburg hebben de kandidatuur van hun stad voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2024 afgewezen. Bij een referendum kreeg de optie ‘neen’ 51,7 procent van de stemmen. Dat maakte het stembureau van de stad zondag bekend.

De inwoners van Hamburg en Kiel, waar de zeilproeven zouden plaatsvinden, hebben in een referendum hun afkeer voor de Olympische Spelen uitgedrukt. Nog niet alle stemmen werden geteld, maar de tegenstanders (51,7 %) hebben volgens de Duitse stad een niet meer in te halen voorsprong opgebouwd. In Kiel waren de meeste stemmers wel te vinden voor de organisatie van de Zomerspelen, maar in Hamburg was de teneur omgekeerd. En de mening van de inwoners van Hamburg was doorslaggevend.

Hamburg moet zich nu terugtrekken als mogelijke gaststad voor de Olympische Spelen van 2024. Los Angeles, Parijs, Rome en Boedapest blijven nog over. Het IOC kiest in september 2017 de locatie voor de Spelen van 2024.

Het is niet de eerste keer dat de bevolking van een Duitse stad de organisatie van de Olympische Spelen tegenhoudt. In 2013 lieten de inwoners van München zich in een referendum negatief uit over een organisatie van de Winterspelen in 2022.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig