Enkele honderden deelnemers op klimaatacties in Vlaanderen
Een mensenketting op de dijk in Oostende. Foto: Edwin Fontaine

Enkele honderden manifestanten hebben deelgenomen aan klimaatacties in Oostende, Brugge en Gent. Op de dijk van Oostende werd zondagmiddag een mensenketting gevormd. De groter opgezette klimaatmars werd door de perikelen rond de terreurdreiging uitgesteld naar 6 december.

Aanvankelijk zouden zondag ongeveer 10.000 manifestanten afzakken naar Oostende. Eerder deze week besliste de stad Oostende echter dat de geplande klimaatmars niet kon plaatsvinden. Toen gold in Brussel nog terreurniveau 4, waardoor er in Oostende te weinig politiemensen beschikbaar zouden zijn.

Als alternatief kozen enkele manifestanten ervoor om zondagmiddag een mensenketting te vormen. Volgens de organisatie stonden uiteindelijk ongeveer 500 mensen hand in hand van aan het Zeeheldenplein tot aan het Casino Kursaal.

Ook in Brugge en Gent

Wereldwijd stonden zondag heel wat klimaatacties gepland naar aanleiding van de klimaattop die de komende twee weken in Parijs plaatsvindt. Ook in Brugge stond al langer een kleinere optocht gepland. Die mars kon gewoon plaatsvinden en ging zondagnamiddag van start aan het station van Brugge. Ongeveer 500 mensen wandelden door de binnenstad om uiteindelijk te eindigen bij de windmolen aan de Kruisvest.

In Gent hebben zondag zowat 400 fietsers deelgenomen aan een klimaatactie op de fiets. De actie vond plaats onder het motto “We are marching... by bike”. De optocht startte aan het Woodrow Wilsonplmein en eindigde aan het Gravensteen. De Gentse cabaretier Wouter Deprez had eerder in een filmpje voor Climate Express opgeroepen om thuis te betogen en foto’s van de actie te delen via sociale media.