EU en Turkije bereiken akkoord over drie miljard euro
Davutoglu en Tusk Foto: REUTERS

Turkije en de Europese Unie hebben op een speciale top in Brussel een akkoord bereikt om de vluchtelingenstroom naar Europa onder controle te krijgen. Turkije zal drie miljard euro krijgen voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Ook komt er een halfjaarlijkse bijeenkomst tussen de EU en Turkije voor verdere onderhandelingen.

De EU-Turkije-top werd zondagavond bijgewoond door enkele leiders van de EU-lidstaten, onder wie ook de Belgische premier Charles Michel, en door de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Daar werd een actieplan besproken om de vluchtelingenstroom vanuit Turkije naar Europa in te perken en om tegelijkertijd Turkije financieel te ondersteunen in de vluchtelingenopvang.

Op tafel lagen enkele eisen van Turkije - dat onder meer hoopt op een snellere toetreding tot de Europese Unie - en van de EU-lidstaten - die willen dat het aantal vluchtelingen dat Europa binnenkomt daalt.

3 miljard euro

De drie miljard euro waarover onderhandeld werd, zou niet zomaar worden overgemaakt, waarschuwde premier Michel vooraf. ‘We gaan geen Belgisch geld (België zou 72 miljoen euro moeten bijdragen, red) vrijmaken zolang we niet zeker zijn dat de Turkse regering haar engagementen concreet maakt en uitvoert', aldus Michel. En de Belgische eerste minister was daarin niet alleen, ook Merkel, de Franse president Hollande en Mark Rutte onder meer benadrukten dat Turkije vooral aan de voorwaarden moest voldoen.

De Europese Unie zal aan Turkije 3 miljard euro geven voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Dat bevestigde de Duitse bondskanselier Angela Merkel na afloop van de bijeenkomst. Turkije vangt vandaag ruim twee miljoen Syrische vluchtelingen op, wat Ankara al meer dan 7 miljard euro kostte. 

Ook de herverdeling van vluchtelingen uit Turkije in de Europese Unie is besproken, aldus Merkel. Maar concrete cijfers kwamen daar nog niet uit. Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung was er sprake van 400.000 mensen, maar dat werd door niemand in Brussel bevestigd. Eerder op zondag had de Nederlandse premier Mark Rutte al duidelijk gemaakt dat er pas gesproken kan worden over de opvang van extra vluchtelingen als Turkije resultaat boekt en het aantal vluchtelingen naar Europa ‘richting nul’ gaat. Bovendien beklemtoonde hij dat alle lidstaten aan zo’n eventueel programma moeten deelnemen. Vooral de Oost-Europese landen zijn het met dat soort afspraken oneens.

Twee keer per jaar een top

‘Vandaag heeft deze top met de EU en Turkije de relaties op een hoger niveau versterkt’, aldus Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad. Volgens Tusk zullen de gesprekken over de toetreding door Turkije aan de EU nu sneller gestart worden.

Ook de Turkse premier sprak van een 'historische dag' voor de relaties tussen zijn land en de EU. Ook kondigde hij aan dat er vanaf nu twee bijeenkomsten als deze per jaar zullen komen, aldus premier Davutoglu. Op de halfjaarlijkse top zal ook besproken worden hoe Turkije zijn grenzen beter zal bewaken.