Léonard neemt afscheid van Vlaamse gelovigen
André-Joseph Léonard (archiefbeeld). Foto: Belga

In de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen heeft aartsbisschop André-Joseph Léonard zondag de eerste van zijn vier afscheidsvieringen van het aartsbisdom Mechelen-Brussel gehouden. Léonard, die op 12 december officieel opgevolgd wordt door de Brugse bisschop Jozef De Kesel, sprak zijn dank uit aan zijn medewerkers van vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen, de andere aanwezige gelovigen en toonde zich optimistisch over de toekomst van het priesterschap in België.

‘Het beste cadeau dat ik jullie op het einde mijn episcopaat kon geven, leek me het verzekeren van de opvolging: jonge confraters die in staat zijn om uw pastorale taak verder te zetten’, zei Léonard tijdens de homilie aan zijn medewerkers.

De viering was de facto een afscheid van het Vlaamse deel van het aartsbisdom. Volgende week gaat Léonard nog voor in vieringen in de Sint-Michiel- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel op zaterdag 5 december, en in de Basiliek in Koekelberg en de Sint-Gertrudiskerk in Nijvel op zondag 6 december.

‘Dit jaar telt ons aartsbisdom 55 seminaristen: 20 in de vertrouwde diocesane opleiding, 20 in het Redemptoris Mater-seminarie en 15 in de Broederschap van de Heilige Apostelen. Onder deze toekomstige priesters, zijn er - dat geef ik toe - slechts acht Vlamingen pur sang. Maar dat is toch al een vooruitgang vergeleken met vroeger en onder onze seminaristen van buitenlandse afkomst zijn er verscheidene die hun best doen om goed tweetalig te worden, zodat ze ook in Vlaanderen aan de slag kunnen.’

De aartsbisschop besprak ook kort de lopende herstructurering van de parochies, die hij ‘noodzakelijk, maar soms ook wat pijnlijk of verontrustend’ noemde, maar ook ‘enkel een middel’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig