Anderlecht heeft de drie punten thuis gehouden na een spectaculaire 3-2 tegen OH Leuven. Nochtans kwam de rode lantaarn telkens het gretigste uit de kleedkamer, met twee keer een snel doelpunt tot gevolg, maar Anderlecht zette de scheve situatie telkens recht.

Trainer Besnik Hasi had enkele verrassingen in petto. Bram Nuytick kreeg een eerste basisplaats in deze competitie, Olivier Deschacht kreeg rust. Ook geen Stefano Okaka en Andy Najar in de basis, zij werden vervangen door Idryssa Sylla en Matias Suarez.

Anderlecht dreigde in de eerste minuut een eerste keer via Praet, maar liep al na twee minuten op een dodelijke tegenaanval van de bezoekers. Nuytinck liet zich makkelijk uitkappen door Kostovski. Die behield het overzicht en legde perfect achteruit voor de inlopende Croizet, die Proto kansloos liet met een schot in de verste hoek. Een droomstart voor de bezoekers en nieuwe trainer Emilio Ferrera. Enkele minuten later kreeg Sylla een uitgelezen kans om de achterstand snel weg te werken, maar de Guineeër miste onbegrijpelijk.

Anderlecht zet achterstand om in voorsprong

De thuisploeg kende een moeilijk eerste halfuur. Op het kwartier dribbelde Bostock rond de zestien twee man en gaf uitstekend mee met Croizet, die panklaar opzij legde voor Kostovski. De Macedoniër werd echter afgefloten voor nipt buitenspel. Verder dan een zwak schot van Gouden Schoen Praet halfweg kwam Anderlecht niet in het eerste halfuur. Net na die eerste 30 minuten zette Matias Suarez het Astridpark uit het niets in vuur en vlam met zijn eerste competitiedoelpunt sinds september vorig jaar. De Argentijn klopte doelman Riou met een schuiver vanop zo’n 25 meter. Nog geen minuut later was Suarez opnieuw gevaarlijk, maar hij kraakte zijn schot na een mooie rush. De wedstrijd barstte helemaal los. Leuven zette opnieuw een mooie aanval op. Het schot van Trossard week af op Gillet, waardoor Remacle een open kans aangeboden kreeg. Al schuivend wilde de flankspeler de bal binnenleggen, maar hij raakte hem niet vol en Proto kon nog voor de lijn keren.

De bezoekers kregen kort daarna het deksel op de neus. Kara klom het hoogst op een hoekschop, Sylla was sneller dan doelman Riou op de botsende bal en het stond plots 2-1. Ook voor de Guineeër was het al even geleden dat hij mocht juichen (lees hier meer). Op acht minuten tijd zette Anderlecht de scheve situatie helemaal recht. Voor de rust kreeg het publiek in het Astridpark nog één kans te zien. Praet zette Suarez heerlijk voor Riou, maar de doelman had een prima reflex in huis op de poging van de Argentijn.

Snelle gelijkmaker na rust

Leuven kwam fris en gemotiveerd uit de kleedkamer en dat resulteerde snel in de gelijkmaker. Met een heerlijke pass stuurde Croizet Trossard weg in de rug van Dendoncker. De jonge huurling faalde niet en klopte Proto: 2-2. Anderlecht reageerde meteen, maar Suarez trof eerst het zijnet en vond daarna Riou op zijn weg. De thuiploeg was was baas in de tweede helft. Iets voor het uur zette Defour strak voor, maar Suarez en Sylla misten elk hun schot. De Argentijn was de gevaarlijkste man bij paars-wit. Na een hoekschop haalde hij uit met een knappe volley, maar zag zijn poging voorlangs gaan.

Sylla met zijn tweede

Dik twintig minuten voor tijd loonde het overwicht. Defour opende knap op Najar, die laag voortrok. Riou had nog een goede reflex in huis op de hak van Okaka, maar Sylla was goed gevolgd en zette de 3-2 op het bord. Leuven probeerde wel, maar slaagde er niet meer in door de Anderlecht-defensie te komen. Anderlecht controleerde en dreigde af en toe via Suarez en Okaka, die verrassend op de bank startte en op het uur inviel voor Dendoncker.

Leuven speelde een verdienstelijke wedstrijd en toonde dat het allesbehalve dood is, maar Anderlecht was te sterk en hield verdiend de drie punten thuis.