Helen Wyman pakt eerste seizoenszege in Hamme
Foto: PHOTOPRESS.BE

Helen Wyman heeft haar eerste zege van het seizoen beet. De Britse haalde het in de derde manche van de bpost bank trofee in Hamme voor Sanne Cant en haar landgenote Nikki Harris.

Veldrijden op Sportwereld.be

Door de aanhoudende regen van de voorbije dagen lag het parcours in domein Meulenbroek er bijzonder zwaar bij. Het was de Amerikaanse Helen Noble die verraste en als eerste het veld indook, maar ook de Britse dames Harris en Wyman waren bij de les en volgden gezwind. Sanne Cant volgde in vijfde positie.

De Amerikaanse werd al snel naar de achtergrond verwezen. Wyman nam over met Harris en door een slipper van die laatste op de schuine kant, reed Wyman, de voorbije weken vaak net naast het podium, nog voor halfweg de eerste ronde alleen op kop.

Sanne Cant zag het gevaar en probeerde de kloof te dichten, maar dat bleek niet evident. Bij de eerste passage aan de finish bedroeg de achterstand van het duo Cant/Harris tien seconden op Wyman. Ellen Van Loy volgde in vierde positie.

Al vrij snel in de tweede ronde ontdeed Cant zich van Harris en de Belgische en Europese kampioene leek uiteindelijk met gemak naar Wyman te rijden, maar door enkele foutjes slaagde ze er dan toch niet in de aansluiting te maken. Iets over halfweg cross versnelde Cant nogmaals en kwam ze tot op één meter van Wyman waarna ze kreeg af te rekenen met een haperende ketting en opnieuw op achtervolgen was aangewezen. Cant moest lopen, waar de andere dames konden fietsen en zag zelfs Harris opnieuw passeren.

Cant verloor zo’n 25 seconden, verwisselde van fiets en reed daarna vrij snel terug naar Harris. Ze liet de Britse snel achter, maar zou, opnieuw door enkele technische foutjes, niet meer tot bij Wyman geraken. Wyman haalde het voor Cant en Harris, goed voor haar eerste zege van het seizoen.

"Snakte naar zege"

"Ik snakte enorm hard naar deze zege", stelde Wyman na afloop. "Hier ben ik heel blij mee." Vier keer vierde, één keer vijfde en vier keer zesde. Tot zover de lijst met ereplaatsen voor Helen Wyman in het huidige seizoen, nergens een podium. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de Britse na afloop straalde met haar eerste zege van dit jaar. "Ik wilde snel van start gaan en hard rijden", zei ze aan de finish. "Toen Nikki dat slippertje maakte, zat ik opeens alleen op kop. Ik ben mijn tempo blijven rijden."

Sanne Cant leek een paar keer de aansluiting te maken, maar kwam door een opeenstapeling van foutjes en materiaalpech net tekort. "Ik hoorde aan het gejuich van het publiek dat ze kort bij kwam", beseft ook Wyman, "maar opeens had ze blijkbaar last van haar ketting. Pech voor haar, een gelukje voor mij. Ik wilde zo graag die zege en ben daar heel tevreden mee."

"Ik maak vandaag gewoon te veel fouten", erkende Cant. "Het is mijn eigen schuld dat ik niet win. Aan die materiaalpech kon ik natuurlijk zelf niets doen, maar de foutenlast was te hoog. Ik heb er nog voor gevochten, nog alles op alles gezet in de laatste ronde, maar ik kwam net tekort. Wel doe ik hier een goede zaak voor het klassement en daar kan ik wel tevreden mee zijn."

Jolien Verschueren behoudt haar leidersplaats, maar verloor wel veel tijd in Hamme, 1:29. Ze telt nu nog een voorsprong van 25 seconden op Harris. Cant staat derde op 1:17.