Groot-Brittannië heeft zich zondag in Flanders Expo in Gent tot eindwinnaar van de Davis Cup tennis gekroond. Het was 's werelds nummer twee Andy Murray die de Britten het derde en beslissende punt in de finale tegen België schonk, hij haalde het in drie sets van David Goffin (ATP 16): 3-6, 5-7 en 3-6. Zo kwamen 'The Brits' in de finale op een onoverbrugbare 1-3 voorsprong en pakken ze hun tiende eindzege in de prestigieuze landencompetitie.

In een kolkend Flanders Expo wist Goffin wat hij moest doen om België in de race te houden in de finale: niemand minder dan 's werelds nummer twee Andy Murray kloppen. Beide spelers begonnen meteen erg sterk aan het duel en al in het tweede spelletje moest Goffin alle zeilen bijzetten om zijn opslag te behouden. Bij een 2-3 voorsprong in het voordeel van de Schot was het de beurt aan Goffin om een breakkans te versieren, maar Murray sloeg die aanval af en ging in het volgende opslagspelletje op 'love' door de service van de Belgische nummer één (2-4). Goffin speelde zeker niet slecht, integendeel zelfs, zijn opponent was verdedigend echter ijzersterk en haalde enorm veel ballen terug. Bij een 2-5 stand wiste Goffin op eigen opslag nog drie Britse setpunten uit, even later was het wel raak: 3-6 na 48 minuten, Groot-Brittannië op twee sets van de eindzege in de Davis Cup.

In het begin van de tweede set kregen zowel Goffin (eentje bij 1-0) als Murray (twee bij 1-1) breakkansen, maar beide spelers bleven lange tijd on serve, al ging dat bij de Brit toch iets vlotter. De set verliep bijzonder evenwichtig, bij 5-5 verzilverde Murray dan toch een breakkans. Goffin kwam nog op 0-30, maar zag de tweede manche toch met 5-7 naar de oerdegelijke Murray gaan. De tweede set duurde maar liefst 74 minuten.

Set drie begon meteen met breakkansen voor de nummer twee van de wereld, al kon Goffin - gesteund door het fantastische publiek - die alletwee wegwerken. Dat gaf hem duidelijk moed, een spelletje later ging hij zelf een allereerste keer door Murray's opslag: 2-0. De Schot was echter allerminst onder de indruk en brak meteen terug. Even later maakte Murray nog een Belgische breakkans ongedaan en kwam hij 3-3 gelijk. 'Muzz' had nu bloed geroken en stoomde - ondanks een aanklampende Goffin - door naar 3-4 en 3-5. In het volgende spelletje kreeg de Brit twee matchballen, hij verzilverde zijn tweede na een weergaloze lob.

Door de zege van de 28-jarige Schot kwam Groot-Brittannië op een onoverbrugbare 1-3 voorsprong. Duel vijf in de finale wordt niet meer gespeeld omwille van de zogeheten 'dead rubber policy'. Als een team na vier wedstrijden op een 3-1 voorsprong staat én er in het eerste enkelspel van zondag minstens drie sets gespeeld worden (wanneer er dus geen opgaves zijn), komt er geen vijfde duel, meldt die regel. De eindstand in de finale is dus 1-3.

Geen vijfde duel

Het vijfde en laatste duel in de finale van de Davis Cup tennis tussen België en Groot-Brittannië wordt niet meer gespeeld. Dat blijkt uit de reglementen van de Internationale Tennisfederatie (ITF), het gaat om de zogeheten 'dead rubber policy'. Als een team na vier wedstrijden op een (onoverbrugbare) 3-1 voorsprong staat én er in het eerste enkelspel van zondag minstens drie sets gespeeld worden (wanneer er dus geen opgaves zijn), komt er geen vijfde duel, meldt de ITF.