Nico Rosberg sluit F1-seizoen af met zege in Abu Dhabi
Nico Rosberg Foto: Mercedes F1 Team
Nico Rosberg heeft op het Yas Marina Circuit de GP van Abu Dhabi gewonnen. De Duitser reed probleemloos richting de overwinning, voor teamgenoot Lewis Hamilton en Kimi Raikkonen in de Ferrari.

Nico Rosberg veroverde op zaterdag zijn zesde polepositie op rij en deelde zo opnieuw een mentale tik uit aan teamgenoot Lewis Hamilton. De mentale spelletjes zijn inderdaad al bezig met het oog op volgend seizoen, zo valt zelfs in de garage van Mercedes te horen.

We mochten er dus van uitgaan dat Rosberg en Hamilton alles in het werk zouden stellen om tijdens de GP van Abu Dhabi met de overwinning aan de haal te gaan. Het zou alvast een extra mentale opsteker zijn met het oog op de lange winterperiode voorafgaand aan de start van het F1-seizoen 2016.

Polesitter Nico Rosberg kwam goed weg bij de start terwijl Hamilton een minder goede start kende en nog net zijn tweede plaats wist te verdedigen. In de eerste bochten was er wel een aanrijding tussen Fernando Alonso en Pastor Maldonado. Voor de Venezolaan betekende dat meteen het einde van de race terwijl Alonso zijn race verder kon zetten maar wel de pitlane moest opzoeken. De Spanjaard kreeg wel een drive-through penalty.

Tijdens de beginfase van de race was er een kloofje van zo’n twee seconden ontstaan tussen Rosberg en Hamilton, waarna de Duitser over de boordradio liet weten dat hij nu ging beginnen pushen. Wat hadden we weer gezegd over psychologische spelletjes? 

Sebastian Vettel, die als één van de enige rijders op de hardere, en dus tragere bandencompound, was vertrokken, was ondertussen aan een mooie inhaalrace bezig. Na amper acht ronden was de Duitser al opgeklommen van de vijftiende naar de vijfde plaats. 

Tijdens de negende ronde kwam Valtteri Bottas binnen voor zijn eerste pitstop . Bij het wegrijden was er echter een aanrijding in de pitlane tussen de Fin en Jenson Button in de McLaren. Overduidelijk een ‘unsafe release’ die voor Bottas een tijdstraf van vijf seconden opleverde.

Rosberg maakte even later tijdens de elfde ronde zijn eerste pitstop, waarna teamgenoot Lewis Hamilton een ronde later eveneens binnen kwam. Sebastian Vettel schoof daardoor op naar de tweede plaats, al had de Duitser wel nog geen pitstop gemaakt. Enkele ronden later geraakte Hamilton met de hulp van DRS echter voorbij Vettel. De Brit had ondertussen een achterstand van zes seconden op teamgenoot Nico Rosberg.

Tijdens ronde 24 kwam Sebastian Vettel eindelijk binnen voor zijn eerste pitstop. Vettel viel na zijn pitstop terug van de vierde naar de zesde plaats. Gezien Vettel van op de vijftiende plaats was vertrokken een meer dan behoorlijke plaats halverwege de race.

Even later deed Fernando Alonso dan weer zijn beklag over de wagen en zei hij dat hij wou opgeven. Ondertussen was Hamilton geleidelijk aan de kloof met Nico Rosberg aan het verkleinen van zo’n zes seconden naar amper twee seconden.

In ronde 32 kwam Rosberg echter binnen voor een nieuw setje banden. Hamilton bleef langer op de baan en nam daardoor de leiding in de race over. Rosberg was tijdens de ronden nadien op zijn nieuw setje banden opmerkelijk sneller dan de Brit, waardoor de kloof tussen de Duitser en Hamilton kleiner werd terwijl Hamilton zijn laatste pitstop nog moest uitvoeren.

Met nog vijftien ronden te gaan kwam Sebastian Vettel binnen voor zijn laatste pitstop. De Duitser liet de superzachte band monteren zodat hij in zijn Ferrari tijdens het slot van de race nog eens goed kon aanvallen.

Ondertussen was Rosberg genaderd tot op negen seconden van Hamilton terwijl de Brit met nog dertien ronden te gaan eindelijk zijn laatste pitstop uitvoerde en opnieuw de zachte band liet monteren. De Brit kwam met een achterstand van zo’n dertien seconden op Rosberg opnieuw de baan op.

Met nog zo’n tien ronden te gaan passeerde Vettel Perez om zo de vierde plaats te claimen. Hamilton probeerde dan weer te naderen op Rosberg. 

Verstappen was dan weer in een gevecht verwikkeld met Jenson Button. Er was echter contact tussen beide rijders en de Nederlander kreeg een tijdstraf van vijf seconden. 

Nico Rosberg wist dan weer probleemloos richting de finish te rijden en zijn zesde overwinning van het seizoen te behalen. Lewis Hamilton en Kimi Raikkonen in de Ferrari vervolledigden het podium. Hamilton eindigt zo het seizoen met 381 punten, 59 punten meer dan teamgenoot Nico Rosberg (wk-stand F1-seizoen 2015).

Het F1-seizoen 2015 werd gekenmerkt door de dominantie van Mercedes, de heropstanding van Ferrari, het kleurrijke debuut van Max Verstappen en de derde wereldtitel voor Lewis Hamilton. De teams en piloten kunnen nu even in winterpauze gaan, al zal er in de fabrieken naarstig gewerkt worden aan de wagens voor het nieuwe seizoen. Afspraak in maart 2016, wanneer het F1-seizoen 2016 van start gaat in Melbourne.

1.      N. Rosberg    Mercedes    1:38:30.175    
2.      L. Hamilton    Mercedes    +8.200    
3.      K. Raikkonen    Ferrari    +19.430    +11.230
4.      S. Vettel    Ferrari    +43.735    +24.305
5.      S. Perez    Force India    +63.952    +20.217
6.      D. Ricciardo    Red Bull    +65.010    +1.058
7.      N. Hulkenberg    Force India    +93.618    +28.608
8.      F. Massa    Williams    +97.751    +4.133
9.      R. Grosjean    Lotus    +98.201    +0.450
10.      D. Kvyat    Red Bull    +1:02.371    
11.      C. Sainz Jr.    Toro Rosso    +1:03.525    +1.154
12.      J. Button    McLaren    +1 ronde    
13.      V. Bottas    Williams    +1 ronde    
14.      M. Ericsson    Sauber    +1 ronde    
15.      F. Nasr    Sauber    +1 ronde    
16.      M. Verstappen    Toro Rosso    +1 ronde    
17.      F. Alonso    McLaren    +2 ronden    
18.      W. Stevens    Manor    +3 ronden    
19.      R. Merhi    Manor    +3 ronden

Opgaves:    
20.      P. Maldonado    Lotus    geen tijd    

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: