De Franse ordetroepen hebben zondag in Parijs traangas ingezet tegen enkele honderden manifestanten. Velen onder hen hadden het aangezicht bedekt en enkelen gooiden met projectielen naar de agenten. De betogers waren in de marge van de belangrijke klimaattop die maandag van start gaat, afgezakt naar Parijs. Er werden 208 mensen opgepakt, van wie er een twintigtal later opnieuw vrijgelaten werden.

Na de aanslagen in Parijs, op 13 november, werd beslist de voorziene klimaatmars, waaraan minstens 200.000 mensen vanuit de hele wereld - ook een delegatie van 10.000 Belgen - zouden deelnemen, af te gelasten. Toch waren enkele honderden betogers naar Parijs afgezakt, opgeroepen door een groepering die zichzelf 'Anticop21' noemt. 

De manifestatenten vluchtten weg richting de Place de la République toen ze oog in oog met de politie kwamen te staan. Daar waren even voordien honderden paren schoenen neergeplaatst, symbolisch voor de mars die er zondag niet kon doorgaan.

Traangas

De manifestanten gooiden met projectielen, zoals flessen en schoenen, naar de politie. Ook werd gegooid met de kaarsjes die op het plein staan om de slachtoffers van de aanslagen van 13 november te herdenken. Dat stelde VRT-journaliste Kathleen Bracke, die ter plaatse is, vast. De politie moest traangas inzetten en het plein werd tijdelijk afgesloten.

208 mensen opgepakt

Bij de rellen werden 208 mensen opgepakt, meldt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. 174 van hen zijn in hechtenis geplaatst, de anderen werden opnieuw vrijgelaten.

Maandag start in Parijs een belangrijke klimaattop, waaraan ook een 150-tal staats- en regeringsleiders zullen deelnemen. Zondag startten enkele technische werkgroepen al met voorbereidende gesprekken.