Parcours 100e Ronde van Vlaanderen voorgesteld:
Foto: Photo News

Het parcours van de honderdste editie van de Ronde van Vlaanderen voor mannen is zondagochtend voorgesteld op Brussels Airport. Het startschot van de jubileumeditie wordt op zondag 3 april 2016 opnieuw gegeven in Brugge. Na 255,9 kilometer, 18 hellingen en 7 kasseistroken ligt de aankomststreep voor de vijfde keer op rij op de Minderbroedersstraat in Oudenaarde. Onderweg passeert het peloton langs plaatsen waar geschiedenis is geschreven in ‘Vlaanderens Mooiste’.

Wielrennen op Sportwereld.be

Na de start in Brugge zetten de renners koers richting Torhout, waar Karel Van Wijnendaele, de stichter van de Ronde van Vlaanderen, geboren is. Via Roeselare, met het Nationaal Wielermuseum in het centrum, komt het peloton in Tielt. In tegenstelling tot de voorbije jaren kiest organisator Flanders Classic ervoor om geen ‘Dorp van de Ronde’ aan te duiden, maar zal het een speciaal huldemoment organiseren ter ere van Tieltenaar Roger Decock, de oudste nog in leven zijnde winnaar van de Ronde. Ook andere oud-winnaars, zoals onder meer Eddy Merckx, zullen er in de bloemetjes worden gezet. De Tieltse deelgemeente Kanegem, geboortedorp van Briek Schotte, is opgenomen in het parkoers. De tweevoudige Ronde-winnaar overleed in 2004 op de dag van ‘Vlaanderens Mooiste’.

Via Zulte en Kruishoutem arriveren Tom Boonen en co in de Vlaamse Ardennen, waar hetzelfde recept als de afgelopen vijf edities gebruikt wordt. Enkel de kasseistrook van de Holleweg is uit het parkoers geschrapt en vervangen door de Jagerij (na 131,8 kilometer). Die ingreep was nodig als de koersorganisator de Molenberg, waar wegenwerken uitgevoerd worden, in het traject wilde houden. De drie beklimmingen van de Oude Kwaremont en de twee passages over de Paterberg vormen opnieuw het zwaartepunt van de 100e editie. De finale wordt ingeluid met de beklimming van de Koppenberg op 45 kilometer van de streep, nadien zet het peloton via de Steenbeekdries, Taaienberg, Kruisberg, Oude Kwaremont en Paterberg koers richting de aankomst in Oudenaarde.

"Parkoers begint herkenbaar te worden"

 "We gaan voort op de ingeslagen weg. Renners en publiek beginnen te wennen aan het parkoers", zegt koersdirecteur Wim Van Herreweghe.

Behalve een noodzakelijke ingreep door wegenwerken rond de Molenberg, is het traject door de Vlaamse Ardennen in de 100e editie van 'Vlaanderens Mooiste' nagenoeg identiek aan dat van vorig jaar. De kasseistrook van de Holleweg moet plaats ruimen voor de Jagerij. "Een aantal jaren terug werden er veel vragen gesteld bij de parkoerswijziging, maar intussen zijn de renners gewend aan het parkoers van de voorbije vier jaar. Het zorgde de voorbije jaren voor een beklijvend koersverloop. In de laatste 150 kilometer lag er telkens maximaal 12 kilometer tussen de kasseistroken en hellingen. Dat maakt het moeilijk om de koers te controleren, met een prachtig koersverloop en een indrukwekkend podium tot gevolg", zegt Van Herreweghe. "We kiezen er nu dan ook voor om niets te veranderen voor de herkenbaarheid van het parkoers. Ook het publiek leest de wedstrijd door de herkenbaarheid van de finale."

In 2015 stond er geen maat op de Noor Alexander Kristoff. "Het gros kanshebbers is ook komend jaar enorm. We hebben Belgische toppers zoals Boonen, Gilbert, Van Avermaet en Vanmarcke. Ik kijk ook uit naar de progressie van Benoot. Maar ook Sagan, Degenkolb, Kristoff, Cancellara en Thomas zullen er staan", zegt Van Herreweghe, die hoopt op een overwinning van Tom Boonen. "Met Cancellara en Boonen zijn er nog twee renners actief die mederecordhouder zijn met drie zeges. Het zou prachtig zijn als Boonen op de honderdste editie alleen recordhouder kan worden. En anders staat Peter Sagan als wereldkampioen ook wel mooi op de erelijst."

Ben Weyts start internationale promotiecampagne voor Vlaanderen als wielerbestemming 

"We zijn al enkele jaren bezig met een promotiecampagne naar aanleiding van deze jubileumeditie. Die verjaardag is een ideale hefboom om internationale fietstoeristen te verleiden. Onze wielercultuur is een fantastische troef die ik internationaal in de kijker wil zetten", zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts.

In samenwerking met Toerisme Vlaanderen en Brussels Airport lanceert de Vlaamse minister een aantal initiatieven om "wielerland Vlaanderen" te belichten. Een deel van Pier B in de luchthaven van Zaventem, waar reizigers uit de niet-Schengen-landen arriveren, krijgt een Vlaamse wielerjasje. Er pronken foto's van amateurrenners die Vlaamse hellingen bedwingen, maar ook kiekjes van ex-winnaars Roger Decock, de oudste nog levende winnaar, Eddy Merckx, Johan Museeuw en Tom Boonen. Tot mei 2016 lopen reizigers die aankomen op Pier B onder miniatuurbeeldjes van renners door. Boven de loopband hangen bordjes met verwijzingen naar Vlaamse monumenten als de Paterberg, de Oude Kwaremont en de Koppenberg, scherprechters in 'Vlaanders Mooiste'. Een finishlijn en podium maken de inkleding van de terminal compleet. "Op het promotieparkoers zullen zo'n 1,6 miljoen bezoekers passeren. Daarvan zijn er ongeveer 500.000 uit Groot-Brittannië, Ierland en de VS, markten die we willen bereiken", zegt Weyts, die de afgelopen jaren drie miljoen euro heeft geïnvesteerd in het project.

Behalve het promotieparkoers lanceert Weyts ook de zogenoemde 'Ronde100 Fan Ride', met Johan Museeuw als uithangbord. Honderd amateurrenners krijgen de kans om op zondag 3 april vlak voor de profs de laatste 100 kilometer van het parkoers af te werken. Daarvan zullen er 28 plekjes gereserveerd worden voor buitenlanders, die een vijfdaagse fietsvakantie in Vlaanderen kunnen winnen met de 'Fan Ride' als afsluiter. "Zij zullen de kans krijgen om met de supporters voor de profs aan de kant het parkoers af te leggen, in die unieke atmosfeer", aldus Weyts.

Toerisme Vlaanderen bouwt daarnaast in 12 buitenlandse markten een mediacampagne op om Vlaanderen als wielerbestemming te promoten. Flanders Classics, de organisator van de Ronde van Vlaanderen, lanceert een nieuwe applicatie naar aanleiding van de jubileumeditie van 'de Ronde'.