Charles Michel vraagt oprichting Europese CIA
Foto: Photo News

Eerste minister Charles Michel heeft zondag gepleit voor de oprichting van een centraal inlichtingenagentschap binnen de Europese Unie, zoals de CIA in de Verenigde Staten. Bedoeling is om zo de informatie-uitwisseling tussen de nationale inlichtingendiensten te verbeteren. Daarnaast haalde Michel ook zwaar uit naar de kritiek van ‘Le Monde’ op België.

'Er is veel meer nodig (dan de middelen die vrijgemaakt worden op nationaal niveau)', zei Michel in het RTBF-programma ‘Les décodeurs’. 'Ik roep op tot de oprichting van een Europees inlichtingenagentschap.'

Verschillende daders of verdachten van de aanslag in Parijs stonden bij het OCAD geboekstaafd als geradicaliseerden. Maar in de nacht na de aanslagen beschikte de Franse politie niet over die info toen een van hen, de voortvluchtige Salah Abdeslam, gecontroleerd werd tussen Parijs en Cambrai. 'Er zijn mensen gezien door een dienst, maar de info waarover men beschikte om te vermijden dat zoiets zich zou voordoen, kon niet gebruikt worden', aldus de regeringsleider.

Op de RTBF verwierp Michel ook de beschuldigingen vanuit de PS. Die oppositiepartij bekritiseerde de regering-Michel omdat ze in het veiligheidsbeleid gesneden heeft. Michel wees erop dat de middelen bij de begrotingscontrole in het voorjaar verhoogd werden, na de politieoperatie in Verviers. Hij beklemtoonde ook dat er recentelijk 400 miljoen euro werd vrijgemaakt om de veiligheids- en inlichtingendiensten te versterken.

Molenbeek 'opkuisen'

De premier nam afstand van 'de woordenschat' van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), die aangekondigd had Molenbeek te willen opkuisen. Tegelijkertijd sprak hij wel zijn steun uit voor de plannen van Jambon om de gemeente te ondersteunen in de strijd tegen het radicalisme, maar ook tegen de illegale economie en wapenhandel.

Daarnaast haalde Michel ook zwaar uit naar de kritiek van ‘Le Monde’ op België. Hij erkende dat ook België, net als andere landen, kampt met moeilijkheden. 'Maar we hebben geen jungle waar 6.000 mensen wonen, zoals in Calais. We hebben overdag geen dodelijke aanslagen gekend, zoals in het centrum van Marseille door zware misdadigers. We hebben geen plaatsen waar de politie niet durft komen, zoals in sommige Franse banlieues.'