Menselijke kettingen, marsen, schoenen en een hashtag voor het klimaat
Ook weervrouw Jill Peeters nam deel. Foto: +

Op de Place de la République in de Franse hoofdstad zijn 10.000 paren schoenen neergezet. Die symboliseren alle mensen die vandaag wilden opstappen voor het klimaat, maar dat om veiligheidsredenen niet kunnen. Onder meer in Parijs en in Brussel werden ook menselijke kettingen gevormd, bij wijze van alternatief voor de mars. Onder de hashtag 'we are marching' laten Belgen zien welke acties ze ondernemen voor het klimaat.

In de aanloop naar de klimaatconferentie in Parijs die maandag officieel van start gaat, waren dit weekend verschillende grote manifestaties gepland. In andere landen konden die gewoon doorgaan, maar in Parijs, waar ruim 200.000 mensen verwacht werden, geldt een strikt samenscholingsverbod, sinds de aanslagen van twee weken geleden. Klimaatactivisten hebben daarom vandaag 10.000 paren schoenen geplaatst op de Place de la République, als symbool voor iedereen die wel de intentie had om druk te zetten op de onderhandelaars, maar er niet bij mag zijn.

In de Franse hoofdstad werd ook een menselijke ketting gevormd, langs het parcours dat de manifestanten wilden volgen. Ook in Marseille, in het zuiden van Frankrijk, werd zo een ketting gevormd.

Ook elders in de wereld kwamen mensen dit weekend de straat op voor het klimaat. Onder meer in Londen, Wenen en Rome, in Dhaka, Melbourne, Johannesburg en Manila. Bekijk de foto's hier.

Menselijke ketting in Brussel

Ook in onze hoofdstad vormden manifestanten een menselijke ketting. De klimaatmanifestatie die voor vandaag voorzien was in Brussel en waarop 10.000 mensen verwacht werden, werd geannuleerd door de terreurdreiging. Ook de alternatieve mars in Oostende werd afgelast. Het weerhield enkele ngo's en een paar duizend mensen er niet van toch naar Brussel af te zakken zondag, om er een mars te vormen.

#wearemarching

De Belgische vereniging Climate Express spoorde mensen ook aan met kleine intiatieven hun boodschap naar buiten te brengen. Onder de hashtag #wearemarching posten mensen daarop massaal op Twitter foto's. De hashtag is in België zelfs al trending, mede dankzij Wouter Deprez, die in een filmpje de Belgen opriep ‘virtueel, veilig en gezellig’ te betogen.

In de tweets werd meer dan eens geknipoogd naar de terreurdreiging, die de klimaatmars in Parijs en Brussel onmogelijk maakte. 'Zoek vandaag de veiligste plek die je kan verzinnen, en hou daar je eigen klimaatbetoging', klonk het bij Oxfam Solidariteit. 'Klimaatdreiging niveau 4' stond er op één van de spandoeken te lezen.