Lichaam piloot wordt vanuit Turkije naar Rusland overgebracht
Foto: EPA

Het lichaam van de piloot van de Russische straaljager die dinsdag neergehaald werd rond de Turks-Syrische grens werd naar Turkije overgebracht. Vandaar zal het lichaam naar Rusland gebracht worden, zo kondigde de Turkse premier Ahmet Davutoglu zondag aan.

Het lichaam werd afgelopen nacht naar de Turkse grens gebracht. Een Russische diplomaat zal zich zondag met een vertegenwoordiger van het Turkse leger naar de grensregio Hatay begeven om er het lichaam op te halen, luidde het in Istanboel.

Rusland en Turkije slingeren de verwijten heen en weer sinds de Su-24, een toestel voor aanvallen op gronddoelen, dinsdag neergehaald werd door een Turks F-16-gevechtstoestel en crashte in Syrië. De navigator wist te ontkomen na een reddingsoperatie waarbij een Russische soldaat het leven liet en een helikopter vernietigd werd.

De andere piloot viel in de handen van Turkmeense rebellen in het grensgebied. Die rebellen krijgen de steun van Turkije. Twistpunt is waar de kist neergehaald werd: al dan niet in het Turkse luchtruim. Zaterdag kondigde Rusland een resem economische sancties af tegen Turkije.

Overigens was er zondag een gelijkaardig incident aan de bezette Golan-hoogte aan de Syrisch-Israëlische grens. Volgens Israëlisch defensieminister Moshe Yaalon was een Russisch vliegtuig per vergissing kortstondig het Israëlische luchtruim ingevlogen, alvorens terug te keren. Yaalon zei er meteen bij dat Rusland en Israël een contactlijn hebben om misverstanden te vermijden bij dergelijke voorvallen, omdat Rusland niet de intentie heeft Israël aan te vallen. ‘Daarom moeten we niet automatisch reageren of hen zelfs neerhalen wanneer een fout zich voordoet.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig