Kherbache: ‘Weyts weigert beleid op maat van fietsers’
Foto: Photo News

Fietsers zouden rechts moeten kunnen afslaan bij een rood licht. Dat zeggen Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache (SP.A) en de Fietsersbond. Maar Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) staat op de rem. ‘Weyts weigert gewoon een beleid op maat van fietsers’, meent Kherbache.

Sinds 2012 bestaan er verkeersborden die aangeven dat een fietser bij een rood licht op bepaalde kruispunten naar rechts mag afslaan of rechtdoor mag rijden. In Brussel worden die verkeersborden bijvoorbeeld al gebruikt, maar het Vlaams gewest weigert de verkeersborden te plaatsen.

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) verwijst naar een negatief advies dat Vlaanderen in het verleden gaf over de bewuste verkeersborden. Hij vreest dat de borden leiden tot ‘onduidelijkheid bij de weggebruikers’ en dat het risico bestaat dat fietsers ook op andere kruispunten door het rood zullen rijden.

‘Nochtans zou het perfect en veilig kunnen op tientallen kruispunten in Antwerpen alleen’, zegt Stef Leroy van de Fietsersbond aan persagentschap Belga.

‘Brusselse kinderen slimmer?’

Weyts wijst ook naar het educatieve aspect: ‘Tot slot is het niet uit te leggen aan opgroeiende kinderen waarom in het ene geval wel en in het andere geval niet door het rood mag worden gereden’, aldus Weyts in een antwoord op een parlementaire vraag van Kherbache.

Bij de Fietsersbond is men niet overtuigd van de tegenargumenten van Weyts. ‘In Brussel kan het bijvoorbeeld wel. Zijn de Brusselse kinderen dan slimmer dan de Vlaamse?’, vraagt Stef Leroy van de Fietsersbond zich af. ‘Er zijn ook nog geen ongevallen gebeurd door die maatregel. Ook in het buitenland zag men geen toename van het aantal fietsongevallen’, aldus Leroy.

Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache roept Vlaams minister Weyts op zijn koudwatervrees te laten varen en werk te maken van het plaatsen van de verkeersborden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig