In het centrum van Herentals heeft zaterdagnacht een zware brand gewoed. Die ontstond in eetgelegenheid Papatya in de Zandstraat en sloeg over naar het aanpalende café Gildenhuis. De getroffen panden en het hotel De Zalm in de buurt werden geëvacueerd, zo bevestigt de bevoegde rampenambtenaar van Herentals in een persbericht. Niemand raakte gewond, maar de schade is aanzienlijk.

Omstreeks 00.30 uur liep bij de brandweer een melding binnen. Al snel werd duidelijk dat het om een zeer omvangrijke brand ging, die begon in de keuken van het eethuis maar was overgeslagen naar de bovenliggende verdiepingen. Mede door de hevige wind kon de brand snel uitbreiden naar het naastliggende café Gildenhuis.

De brandweerkorpsen van Herentals, Geel en Grobbendonk kwamen ter plaatse, ze gebruikten drie ladderwagens om te blussen. Omstreeks 3 uur hadden ze het vuur grotendeels onder controle, maar er moet nog lang nageblust worden, aldus de ambtenaar belast met noodplanning Lars Weckhuysen.

De brand ging gepaard met veel rookontwikkeling op de Grote Markt, maar volgens de ambtenaar was er geen sprake van een bijzonder risico.

De bewoners van de getroffen panden en het hotel De Zalm werden opgevangen in hotel Karmel. Niemand raakte gewond.

De precieze schade moet nog worden onderzocht, maar mogelijk is er nog lange tijd instortingsgevaar. De Zandstraat in Herentals blijft dan ook gedeeltelijk gesloten voor gemotoriseerd verkeer.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig