Erdogan 'bedroefd' om neerhalen vliegtuig
Poetin (links) en Erdogan ontmoetten elkaar nog op 16 november tijdens een G20-top Foto: AP

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt de Turkse bevolking aan niet-dringende reizen naar Rusland uit te stellen. Het diplomatieke conflict sinds Ankara dinsdag een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde boven de Syrische grens, ontaardt steeds meer. De Turkse president liet ook verstaan dat hij 'bedroefd' is dat het Russische vliegtuig werd neergehaald.

Tijdens een toespraak in Burhaniye zei president Recep Tayyip Erdogan dat 'Rusland zo belangrijk is voor Turkije als Turkije voor Rusland'. 'De twee landen kunnen niet zonder elkaar.' De president zei dat hij de 'gebeurtenissen (het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig, red) betreurt' en wenste 'dat het nooit gebeurd was'. Maar excuses bleven uit.

Deze week haalden Turkse F-16's een Russische SU-24 neer die in het Turkse luchtruim zou gekomen zijn. Het was voor het eerst in vijftig jaar dat een Navo-land een Russisch toestel neerschoot. Meteen daarop begonnen beide landen elkaar met de vinger te wijzen. Ankara zegt dat het Russische gevechtsvliegtuig het Turkse luchtruim schond en dat diverse waarschuwingen werden uitgestuurd om het toestel te doen rechtsomkeer maken. Moskou van zijn kant stelt dat de SU-24 steeds in het Syrische luchtruim is gebleven en dat er nooit contact is geweest met de Turkse luchtmacht.

De Russische president eist excuses van de Turkse regering, maar dat weigert Erdogan. Zaterdag beklemtoonde hij wel dat beide partijen de zaak op een positievere manier moeten benaderen. De voorziene ontmoeting tussen beide presidenten op de klimaatconferentie in Parijs is volgens hem een ideale gelegendheid daartoe. Hij riep daarom opnieuw op tot een ontmoeting.  Vrijdag had een medewerker van de Russische regering laten weten dat president Poetin Erdogan niet wil ontmoeten, zolang er geen excuses komen van Turkse kant.

Negatief reisadvies

En terwijl beide presidenten het been stijfhouden, dreigen de spanningen tussen beide landen nog meer op te lopen. Zo voerde Rusland kort na de speech van Erdogan anti-Turkse sancties in. Zo komt er onder meer een invoerverbod voor bepaalde Turkse producten en mogen vanaf 1 januari de arbeidscontracten van Turken die in Rusland werken, niet worden verlengd.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verwees op haar beurt zaterdag in een communiqué naar de ‘moeilijkheden die Turkse burgers die reizen naar of verblijven in Rusland’ ondervinden. Turken moeten hun reisplannen uitstellen, aldus het ministerie, totdat de situatie opnieuw volledig opgehelderd is, klonk het.

Woensdag gooiden honderden manifestanten met stenen naar de Turkse ambassade in Moskou, waarbij er ook ramen sneuvelden. Turkse burgers zijn naar verluidt ook al opgepakt door Russische politieagenten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig