Laatste kans voor Nederlandse Spoorwegen op hogesnelheidslijn richting België
Foto: BELGAIMAGE

De problemen met het treinverkeer op de hogesnelheidslijn HSL moeten door de spoorwegmaatschappij NS worden aangepakt, anders wordt het tracé mogelijk opengesteld voor andere spoorbedrijven. Dat zegt de Nederlandse staatssecretaris van Infrastructuur Sharon Dijksma zaterdag in een interview met De Telegraaf.

De Nederlandse Spoorwegen krijgen van de regering wel nog even de tijd om hun zaakjes, na het Fyra-debacle, op orde te krijgen.

‘Aan de ene kant wil je de mooiste lijn van ons land niet opeens weggeven aan een concurrent van de NS. Maar andersom is het natuurlijk wel zo dat als er niet geleverd wordt, we niet met elkaar eindeloos blijven soebatten over de vraag waarom niet. Het moet door de NS opgelost worden, desnoods door samen te werken met een concurrent’, aldus de staatssecretaris, die haar partijgenote Wilma Mansveld opvolgde.

Mansveld stapte een maand geleden op na kritiek in het parlementaire rapport over het debacle met de Fyra-hogesnelheidstrein.

De omstreden flitstrein Fyra zou gaan rijden op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel, maar was veel te laat klaar en moest na veertig dagen alweer van het spoor gehaald worden omdat er te veel aan mankeerde. Nadat een treintoestel in januari 2013 een bodemplaat verloor, werd de lijn afgeschaft.