Bij een schietpartij in Colorado Springs zijn drie mensen om het leven gekomen en negen mensen gewond geraakt, nadat een man het vuur opende op een abortusziekenhuis. Onder de doden zijn één agent en twee burgers. Volgens Planned Parenthood, de organisatie achter de kliniek, is de dader tegen abortus.

Vijf politieagenten en vier burgers raakten gewond bij het incident, maar hun toestand is stabiel, aldus Carey nog.

De schietpartij vond vrijdagavond plaats aan een abortuskliniek in Colorado Springs, de tweede grootste stad van de staat Colorado, in het westen van de VS. Ruim twee uur na de eerste schoten zou de schutter zich verschanst hebben in het gebouw, zegt Catherine Buckley, woordvoerster van de politie. Er volgde een vuurgevecht met de politie, waarna de man zich uiteindelijk, bijna zes uur later, overgaf.

De dader is geïdentificeerd als Robert Lewis Dear, een 57-jarige blanke man uit Colorado, zijn naam en foto werden door de politie van Colorado Springs verspreid. Hij moet maandag voor de rechter verschijnen.

Explosievendeskundigen onderzochten zaterdagochtend (Belgische tijd) ook nog een voertuig op het parkeerterrein, vermoedelijk de wagen van de dader, om uit te sluiten dat hij bommen had achtergelaten.

Motieven

Over de motieven van de man kon de politie niets zeggen. 'We hebben geen enkele informatie over 's mans mentaliteit, zijn ideeën of ideologie', zei politieluitenant van Colorado Springs, Catherine Buckley, zaterdag.

Vicki Cowart, ceo en voorzitter van Planned Parenthood in de Rocky Mountains doelde zaterdag op de vijandigheid en het geweld jegens abortusklinieken. 'We delen de bezorgdheden van veel Amerikanen dat extremisten een giftige omgeving creëren die terrorisme op eigen bodem voedt in dit land. We willen nooit stoppen met zorg te voorzien in een veilig, ondersteunend milieu waarop miljoenen mensen rekenen en dat ze vertrouwen.'

Op zondag verspreidde Planned Parenthood het bericht op Twitter dat de dader toch handelde vanuit zijn afkeer voor abortus. Volgens getuigen zou Dear 'no more baby parts' geroepen hebben tijdens zijn arrestatie. Dat melden Amerikaanse media, op basis van anonieme politiebronnen. Het bewijst volgens Planned Parenthood dat Dear handelde vanuit zijn aversie voor abortus.

Planned Parenthood is een Amerikaanse vzw die vrouwen medische begeleiding aanbiedt en abortussen uitvoert. De organisatie is omstreden in conservatieve middens.

De organisatie bezorgt ook weefsel van foetussen aan medische onderzoekers, een kwestie die ook de huidige presidentsrace in de VS domineert. Republikeinen onder meer verwijten Planned Parenthood 'lichaamsdelen van baby's' illegaal te verkopen, iets wat de organisatie zelf ontkent.

'We weten nu dat de man verantwoordelijk voor de tragische schietpartij aan het gezondheidscentrum van Planned Parenthood in Colorado gemotiveerd was door zijn verzet tegen veilige en wettelijke abortus', klonk het op Twitter.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig