Gedaan met visumvrij vliegen naar Rusland voor Turken
De spanningen lopen langs beide kanten hoog op. ‘Putin, moordenaar!’ staat er op een afgebrande poster te lezen tijdens een Turkse protestmars in Istanboel tegen Rusland op vrijdag. Foto: AFP

Rusland gaat opnieuw een visumplicht invoeren voor Turken. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, vrijdag aangekondigd op een persconferentie.

Het Russische besluit is een represaillemaatregel tegen Ankara na het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig door de Turkse luchtmacht op dinsdag. Rusland had beloofd geen sancties in te voeren buiten scherpere controles op de Turkse voedselimport, indien de Turkse president Tayyip Recep Erdogan een ‘realistische verklaring’ aflegde. Maar Erdogan weigerde halsstarrig om enige excuses aan te bieden. Hij zegt dat Turkije alleen maar heeft gehandeld uit zelfverdediging.

Sinds april 2011 was visumvrij reizen tussen Rusland en Turkije een feit. Russische burgers konden 30 dagen in Turkije verblijven zonder visum, en vice versa. Turkije was lange tijd een van de meest populaire reisbestemmingen voor Rusland. Afgelopen jaar bezochten meer dan drie miljoen Russische burgers het land.

De visumplicht gaat op 1 januari 2016 van kracht.