De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Russische president Vladimir Poetin gewaarschuwd niet ‘met vuur te spelen’. Poetin had eerder op vrijdag gezegd dat hij zijn Turkse collega niet wil ontmoeten, zolang die zich niet verontschuldigt voor het neerhalen van een Russisch vliegtuig in het Turkse luchtruim.

F-16’s van het Turkse leger haalden dinsdagochtend een ‘ongeïdentificeerd’ gevechtsvliegtuig neer, dat later een SU-24 van het Russische leger bleek te zijn. Een van de twee piloten kwam daarbij om het leven.

De aanslag doet de relatie tussen beide landen allesbehalve deugd. De Russische president Vladimir Poetin noemde het neerschieten van het vliegtuig een ‘mes in de rug met grote gevolgen’. Hij dreigde ook voor economische vergelding, al bleef die vooralsnog uit. Rusland verstrengde enkel de controle op de Turkse voedselimport.

De Turkse president Erdogan zei dan weer dat zijn land uit zelfverdediging handelde en een verdere escalatie wilde vermijden. Hij noemde de dreigementen van Poeting ook ‘emotioneel’ en ‘ongepast’.

Vrijdag zei een medewerker van Poetin, Yoeri Ushakov, dat de president weigert Erdogan te ontmoeten, zolang die zich niet wil verontschuldigen. ‘We raden Rusland oprecht aan niet met vuur te spelen’, reageerde president Erdogan daarop. ‘We hechten veel belang aan onze relaties met Rusland, we willen niet dat die hieronder moeten lijden.’

Nochtans waren de twee staatsleiders van plan elkaar te ontmoeten op de klimaatconferentie in Parijs, een ontmoeting die door de VN en de EU sterk aangemoedigd werd.