België is op een 1-0 voorsprong gekomen in de finale van de Davis Cup tegen Groot-Brittannië. Al liet de jonge Britse debutant Kyle Edmund de Belgen wel flink schrikken: tegen een aanvankelijk weifelende Belgische nummer één David Goffin mocht Edmund uitlopen tot 0-2 in sets, vooraleer Goffin met een knappe remonte orde op zaken zette: 3-6, 1-6, 6-2, 6-1, 6-0. De toon was meteen gezet, het dak kon er meteen af in Flanders Expo in Gent. Nu neemt Ruben Bemelmans het op tegen Andy Murray voor de tweede partij van het enkelspel.

Na een indrukwekkende openingsceremonie, waarbij zelfs Koning Filip en Koningin Mathilde hun opwachting maakten, sprongen de vonken er meteen af in het openingsspelletje in de finale van de Davis Cup tussen België en favoriet Groot-Brittannië. De partij tussen David Goffin (ATP 16) en Kyle Edmund (ATP 100) was de enige waarbij de Belgen overduidelijk favoriet waren.

En Goffin leek de jonge Brit, die zijn debuut maakte in de Davis Cup, meteen naar de keel te grijpen op zijn eigen opslag. Na een zenuwslag van maar liefst twaalf minuten haalde Edmund echter op zijn eigen opslag het eerste spelletje binnen. Dat zorgde blijkbaar voor vertrouwen bij de bezoeker, die geruggensteund door 1.300 wel bijzonder luidruchtige Engelse fans, prompt ook door de opslag van Goffin ging.

Rampscenario

De 24-jarige Luikenaar stond te schutteren en kreeg plots spelletje na spelletje om de oren. In een mum van tijd liep de verrassend sterke nummer honderd van de wereld uit tot 0-5. Daarop kon Goffin eindelijk even aanpikken bij zijn normale niveau - hij milderde tot 3-5, maar Edmund beslechtte het pleit met zijn eerste setpunt.

De eerste set leek een ongelukkig accident de parcours, maar de tweede set ging gewoon verder op dat elan. Goffin leek onder de indruk van zijn omstandigheden en maakte zelfs enkele dubbele fouten, Edmund was gewoon sterker. De Brit ging bij 1-1 andermaal door de opslag van Goffin en pakte vijf spelletjes op rij. Een teleurstellende Goffin kreeg zo een zware 1-6 om de oren.

Knappe remonte Goffin

Set drie werd die van de wederopstanding. ‘Tous ensemble’ schalde van de tribunes en Goffin ging in het derde spelletje voor het eerst door de opslag van de Brit. Het zorgde eindelijk voor wat vertrouwen bij de nummer zestien van de wereld, die meteen nog eens door de service van Edmund ging voor de 4-1. Nadat beide spelers nog eens door elkaars opslag gingen, mocht Goffin het afmaken op de eigen service: 6-2 en 1-2 in sets.

Onder impuls van een begeesterd publiek trok Goffin het laken nog wat meer naar zich toe in de vierde set. Edmund pakte eerst wel nog zijn eigen opslag, maar toonde zich voor het eerst gefrustreerd toen hij zich liet verrassen door een stuit op de lijn, goed voor de 1-1. Goffin was plots helemaal los, terwijl Edmund hoe langer hoe meer fouten begon te maken: 2-1, 3-1, 4-1, 5-1 en 6-1. De laatste set moest beslissing brengen.

Edmund bijna tot tranen bewogen

Daarin leek een opgepepte Edmund zich even te herpakken. Hij maakte het Goffin moeilijk op diens opslag tijdens het eerste spelletje en liep uit tot 0-30, maar toen de Belg met enkele knap geplaatste slagen in de hoeken de Brit terugdrong, brak de veer. De Luikenaar ging er nog op en over en ging meteen ook door de opslag van Edmund. Flanders Expo ging uit zijn dak en Goffin speelde hoe langer hoe grootser. In een wip maakte hij er 3-0 van en met sprekend gemak ging hij dan ook nog maar eens door de opslag van de compleet in elkaar gestuikte Edmund. Enkele minuten later was Goffin in een knotsgekke partij tennis al doorgestoomd naar 5-0. Bijna werd het te veel voor de hoogblonde Brit, die op de bank bijna tot tranen toe bewogen was. Goffin rook en greep zijn kans en gunde Edmund ook op zijn eigen opslag geen enkel spelletje meer: 6-0, 3-2 in sets en 1-0 voor België in de finale van de Davis Cup!

Volg de volgende wedstrijd tussen Ruben Bemelmans en Andy Murray hier LIVE !