‘Grote Moskee in Brussel speelt sleutelrol in radicalisering’
Yamila Idrissi (SP.A)v Foto: belga

‘De federale regering moet een einde maken aan de Saudische controle over de Grote Moskee in Brussel, die tot vandaag een broeihaard is van de extremistische islam in Brussel, België en Europa’. Dat zegt Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (SP.A).

‘Als de federale regering het meent met de strijd tegen radicalisering en terreur, maakt ze een einde aan de erfpachtovereenkomst tussen ons land en Saudi-Arabië en vormt ze de Grote Moskee om tot een modern Europees Centrum voor Nieuwe Islam’, aldus Idrissi.

De Grote Moskee is in de jaren zestig door koning Boudewijn in erfpacht gegeven aan de Saudi’s. Het bijhorende Islamitisch Cultureel Centrum speelt volgens SP.A-parlementslid Yamila Idrissi ‘een sleutelrol in de verspreiding van een radicale vorm van de islam - het Wahabisme - dat ook door de volgelingen van IS wordt aangehangen’.

‘Michel moet Wahabisme bannen’

Idrissi: ‘Sinds 1967 verspreiden Saudische imams en diplomaten vanuit deze moskee de Wahabistische leer in Brussel, België en Europa. Deze ultraorthodoxe vorm van de islam is een voedingsbodem voor radicalisering en zou eigenlijk geen plek mogen hebben in onze samenleving.’

Zij roept premier Charles Michel op in te grijpen. ‘Als premier Michel de strijd tegen het radicalisme en de terreur bij de wortel wil aanpakken, moet hij de erfpacht die met Saudi-Arabië gesloten is over de Grote Moskee onverwijld opzeggen en het Wahabisme bannen’, aldus Idrissi.

SP.A stelt voor om tegelijk de hand te reiken aan gematigde, moderne moslimgeleerden en voor hen een Centrum voor Europese Islam in de Grote Moskee uit te bouwen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig