'Proximus wil af van alle werknemers ouder dan 58'
Foto: BELGA
Bij de sociale onderhandelingen bij telecombedrijf Proximus komt binnenkort de eindeloopbaanregeling weer op de agenda. Volgens de krant La Libre Belgique wordt bekeken om alle werknemers van ouder dan 58 jaar versneld te laten vertrekken. Maar Proximus zelf zegt dat er nog geen concreet plan is over het politiek erg gevoelige dossier.

De krant La Libre Belgique schrijft dat Proximus op die manier de loonmassa wil terugdringen. Maar een vervroegde uittreding van 58 zou ingaan tegen het pensioenbeleid dat de regering-Michel heeft uitgetekend. Voor de federale regering wordt het dan ook erg lastig om hier zomaar mee in te stemmen, zo luidt de analyse van de krant. De Belgische staat is met een belang van 53,5 procent nog altijd de meerderheidsaandeelhouder van het telecombedrijf.

Om de discussie te ontwijken is er een handige omweg beschikbaar. Zo kan een vervroegde pensionering vervangen worden door verlof voorafgaand aan het pensioen. Dat scenario zou zowel voor het bedrijf als voor de regering goedkoper uitkomen, en is bijlange niet zo controversieel. Maar in de praktijk komt het voor een groot deel wel op hetzelfde neer: de oudere werknemers verlaten het bedrijf, zonder dat ze actief op zoek moeten naar ander werk.

Proximus stelt echter dat er nog geen sprake is van een concreet plan. Het bedrijf zegt dat het regelmatig scenario's bekijkt om de personeelskosten onder controle te houden. 'In deze context bekijkt Proximus verschillende scenario's. Op dit moment is geen van deze concreet en kunnen we de vermelde cijfers zeker niet bevestigen', klinkt het nog. 'Van zodra het bedrijft concrete voorstellen heeft, worden die eerst besproken met de sociale partners.'

Onderhandelingen

Die lijken het plan niet ongenegen. Bij het telecombedrijf staan cao-onderhandelingen op stapel. De vakbonden hebben onlangs een gemeenschappelijke eisenbundel ingediend. In die onderhandelingen komt de eindeloopbaan sowieso ter sprake.

Hoewel er nog geen concreet plan op tafel ligt, is vakbond ACV-Transcom bereid te praten. Vakbondsman Ben Coremans hangt daar wel enkele voorwaarden aan vast.'Als dit ter sprake zou komen, is onze eerste zorg dat het op vrijwillige basis gebeurt', stelt de algemeen sectorverantwoordelijke van ACV-Transcom. De vakbond zal ook de voorwaarden die Proximus zou bieden van nabij bekijken: 'Het moet voor de mensen zelf ook interessant zijn.'

Volgens Coremans lag er eerder dit jaar een gelijkaardig voorstel op tafel, maar werd dat door ACV-Transcom niet ondertekend. 'Het was te selectief en er was een te groot verschil tussen statutairen en contractuelen.' De andere bonden tekenden volgens ACV wel, maar uiteindelijk gingen de plannen niet door.

1.000 mensen

Proximus stelt momenteel 14.000 mensen tewerk (voltijdse equivalenten). De plannen hebben betrekking op een duizendtal mensen, of zowat zeven procent van het huidige personeelsbestand.