Charles Michel: 'Leger en politie blijven aanwezig'
Charles Michel (links) en Jan Jambon Foto: blg

Na de verlaging van hetdreigingsniveau in het Brussels gewestvan 4 naar 3 heeft premier Charles Michel (MR) uitleg gegeven over de maatregelen die daarbij genomen worden. Beslissingen over de doorgang van grote evenementen worden individueel genomen, terwijl de aanwezigheid van leger en politie aangepast wordt.

Na een nieuwe analyse besliste het Ocad in de vooravond om het dreigingsniveau in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te verlagen van zeer ernstig (niveau 4) naar ernstig (niveau 3). Dat betekent dat de dreiging niet meer 'ernstig en zeer nabij' is, maar wel nog 'mogelijk en waarschijnlijk'. 'De imminentie is er niet meer', bevestigde premier Michel na de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad, met daarin onder andere het kernkabinet en de veiligheidsministers. 

'We hebben nieuwe maatregelen genomen', aldus Michel. 'We behouden een aangepaste aanwezigheid van het leger en de veiligheidsdiensten. Die maatregelen zullen progressief aangepast worden.'

Verder worden de beslissingen over grote evenementen keer per keer genomen na overleg tussen de de organisatoren en de veiligheidsdiensten', meldde de premier. 'Daarbij kan gekozen worden om het evenement te laten doorgaan met aangepaste maatregelen of om het te annuleren.'

'Morgen vanaf 6 uur zal het volledige metronetwerk in Brussel weer opengesteld worden', besloot Michel, die nog liet weten dat het contactnummer 1771 bemand blijft.

Salah Abdeslam nog niet gevonden

Het dreigingsniveau werd zes dagen geleden verhoogd naar niveau 4, nadat bij verschillende aanslagen in Parijs meer dan 120 slachtoffers vielen. Gevreesd werd dat één van de voortvluchtige verdachten va de aanslagen, Salah Abdeslam, een aanslag zou plegen in het Brusselse. Ondertussen is er nog steeds geen nieuws over, Abdeslam of over Mohamed Abrini, één van zijn handlangers die ook uit Brussel afkomstig is.