Charles Michel: 'Het is niet de communicatie die angst zaait, het zijn de terroristen'
Foto: Photo News
Tijdens het vragenuurtje in de Kamer beklemtoonde premier Charles Michel (MR) dat hij altijd duidelijk heeft gecommuniceerd over het dreigingsniveau en de maatregelen die werden genomen.

Michel benadrukte dat hij zijn best doet om duidelijk te communiceren over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. 'Ik hoop dat ik een goede pedagoog ben geweest. Ik hoop dat ik duidelijke taal spreek om te tonen wat we de laatste dagen hebben gedaan. We hebben het maximum gedaan om de veiligheid te waarborgen en een cruciaal evenwicht te vinden, we willen geen angst zaaien.'

Volgens de premier liep alle communicatie goed, ondanks het feit dat hij niet alle informatie vrijgaf. 'De dreiging ligt nog voor ons en we kunnen het ons niet permitteren om alles te communiceren', klinkt het. Hij benadrukt daarbij dat het 'niet de communicatie is die angst zaait, maar de terroristen.'

Michel nam de gebeurtenissen van de afgelopen dagen dag per dag door en benadrukte dat hij voornamelijk steunde op de informatie die hij kreeg van het OCAD. Daarbij herhaalt hij nogmaals dat er wel degelijk aanwijzingen waren voor nieuwe aanslagen in Brussel. Maar precieze informatie werd nog steeds niet gegeven.  

Wat betreft het OCAD, gaf de premier nog mee dat hij niet begrijpt hoe het komt dat er nog steeds parlementsleden zijn die niet weten dat het orgaan onafhankelijk de beslissingen neemt over het dreigingsniveau van het land. Hij reageerde daarmee op opmerking van FDF-voorzitter Olivier Maingain dat er geen politieke inmenging mag zijn in veiligheidskwesties. 'Ik ben zeer verbaasd', aldus Michel.