Hoeveel restafval produceert uw gemeente?
Foto: bt
De hoeveelheid restafval in Vlaanderen daalde vorig jaar tot 146 kilo per inwoner. Dat is vier kilo minder dan het doel van 150 kilo per inwoner en het laagste niveau sinds 1991, het begin van de metingen. Dat heeft de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) bekendgemaakt.

Het rapport geeft een overzicht van alle huishoudelijke afvalstoffen ingezameld door de 308 Vlaamse gemeenten. Daaruit blijkt dat we met 146 kilogram restafval per inwoner in 2014 - wat 2,2 kilo minder is dan het jaar daarvoor - tot het laagste niveau sinds het begin van de metingen in 1991 komen. Dat gaat dan over het huisvuil dat we meegeven aan de ophaaldiensten, het vuil dat naar het containerpark gaat en het afval dat uit de openbare vuilnisbakken van de gemeenten wordt gehaald. 

'Dat is een gevolg van de verplichte harmonisering van tarieven bij het inzamelen van grofvuil', stelt Ovam. 'De gemeenten mogen het grofvuil immers niet meer gratis inzamelen. Meestal zijn de tarieven nu afhankelijk van het gewicht of het volume dat afgegeven wordt.' Een minimumtarief voor de inzameling van grofvuil werd verplicht. 

Op de kaart is te zien hoe goed elke gemeente het deed. Daarop is te zien dat de meeste gemeenten de scherpe doelstelling van 150 kilo per inwoner halen.

Bron: OVAM

Klik hier voor een grotere versie van deze kaart.