Antwerpse imam wellicht vertrokken naar Syrië
Themabeeld van de El Mohsinien-moskee in Berchem. De personen op deze foto zijn op geen enkele manier gelinkt aan de inhoud van dit artikel. Foto: Wouter Van Vooren

De Antwerpse imam Youssef E.G. is al een maand spoorloos en is vermoedelijk naar Syrië vertrokken om er zich aan te sluiten bij Syriëstrijders. Er loopt een opsporingsonderzoek naar de Marokkaanse man. Dat schrijft Het Laatste Nieuws donderdag.

Youssef E.G. ging tot een maand geleden voor in het gebed in moskee El Mohsinien in het Antwerpse district Berchem. Voordien was hij ook al actief in Hoboken en Borgerhout. De moskeebesturen zouden geen argwaan gehad hebben omdat de man zich in zijn functie gematigd gedroeg. Zijn radicale ideeën zou hij verspreid hebben tijdens persoonlijke contacten, zonder medeweten van de besturen.

Ook de Antwerpse dienst Samen Leven is intussen op de hoogte gebracht van de situatie.

Burgemeester De Wever kan volgens zijn woordvoerder niet ingaan op individuele dossiers, maar laat met het oog op de verdere aanpak ervan - bijvoorbeeld inzake de jongeren met wie de imam contact had - wel weten dat de stad een ‘zeer uitgebreide deradicaliseringsaanpak’ heeft, ‘zowel individueel als groepsgericht’. Zo wordt er gewerkt naar scholen en moskeeën toe en bestaat er een klankbordgroep met islamitische verenigingen.

Imam Van Ael reageert op Facebook

De bekende Antwerpse imam Sulayman Van Ael reageerde donderdagochtend al op zijn Facebookpagina met een videoboodschap. ‘Zulke mensen moeten beseffen dat ze door hun onverantwoorde handelingen al het positieve wat de moslimgemeenschap probeert op te bouwen, neerhalen’, zegt hij.

Van Ael stelt ook dat er een ander opleidingsbeleid nodig is in België, zodat er minder imams moeten ‘geïmporteerd’ worden uit het buitenland.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in