Kopenhagen ziet af van plannen voor glazen fietsbrug
Foto: Steven Holl Architects

Een ontwerp van de Amerikaanse architect Steven Holl voor een glazen fiets- en voetgangersbrug tussen twee (eveneens nieuwe) wolkenkrabbers in de Deense hoofdstad Kopenhagen zal dan toch niet worden gerealiseerd, zo schrijft de Britse krant The Guardian.

Kopenhagen pakte deze zomer nog uit met de Circle Bridge, een fraai vormgegeven brug voor voetgangers en fietsers, maar Copenhagen Gate, een ontwerp voor een fietsbrug aan de haven waarmee Steven Holl in 2008 een architectuurwedstrijd won, zal er dan weer niet komen.

Omdat de ferry tussen de Deense hoofdstad en Oslo nog onder de brug zou moeten kunnen doorvaren, voorzag Holl een oplossing tussen twee wolkenkrabbers, waardoor fietsers het water op een hoogte van 65 meter zouden overbruggen. Enig probleem: om op die hoogte te geraken, zouden ze aan beide kanten een lift moeten nemen.

Praktisch is anders, ook al zou de glazen fietsbrug ongetwijfeld voor een mooi uitzicht hebben gezorgd. Niet alleen zou het sneller gaan om rond de haven te fietsen, maar ook veiligheidsmaatregelen speelden een rol.

En dus heeft de stad beslist om de brug van Holl na bijna acht jaar voorgoed te laten varen, ook al had het architectenbureau zelf eerder deze maand op zijn website nog gemeld dat de werken in 2016-2017 van start zouden gaan ‘indien er genoeg interesse zou zijn van huurders’.

Momenteel worden plannen bekeken voor een brug op grondniveau, die eventueel kan worden geopend om de ferry door te laten. Holl won in 2005 nog de architectuurwedstrijd voor het nieuwe casino van Knokke-Heist, maar ook dat project werd na jaren twijfelen definitief begraven.