Rusland verstrengt controle op Turkse voedselimport, maar verwachte sancties blijven uit
‘Ga niet naar Turkije’, zegt een Russische protestant bij de Turkse ambassade in Moskou op woensdag. Foto: EPA

Het militaire incident dinsdag, waarbij het Turkse leger een Russische straaljager neerschoot, lijkt te zullen wegen op de handelsrelatie tussen beide landen. Rusland laat donderdag weten dat het land de import van Turkse landbouwproducten strenger gaat controleren. Toch is dit een relatief mild antwoord op de controversiële Turkse aanval.

Als officiële verklaring stelt de regering dat ‘15 procent van de landbouwproducten uit Turkije niet aan de Russische eisen voldoet’. De goederen zullen vanaf vandaag worden onderworpen aan extra grenscontroles en laboratoriumonderzoek. Rusland haalt vooral groenten, fruit en vlees uit Turkije. Vorig jaar bedroeg de import nog 1.7 miljard dollar. Als Russische reizigers bovendien het recente negatieve reisadvies voor Turkije volgen, zou het toerisme in Turkije eveneens rake klappen kunnen krijgen.

Toch overweegt Moskou niet om Turkije sancties op te leggen of om een handelsverbod in te voeren. De woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, zegt dat Rusland wacht op een 'realistische verklaring van Turkije'. 'De beperkingen komen er omdat er een verhoogd gevaar is op verschillende vormen van extremisme. Uiteraard worden er dan extra controles gehouden. Dit is alleen maar logisch, zeker als je de onvoorspelbare acties van Turkije in beschouwing neemt.' President Poetin beschreef Turkije na het vliegtuigincident dinsdag als 'de handlanger van terroristen'.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft intussen gezegd dat Turkijes gevecht tegen Islamitische Staat niet te betwisten valt. 'Turkijes standpunt tegen IS is al sinds het begin duidelijk,' beweert Erdogan. 'Niemand heeft het recht om ons te beschuldigen of om ons gevecht tegen IS in vraag te stellen.'

‘Economie los van politiek’

Andrej Kostin, hoofd van de tweede grootste Russische bank VTB, zegt dat de politieke spanningen tussen Rusland en Turkije de economische samenwerking tussen beide landen niet in de weg zullen staan. ‘Economische relaties zouden moeten losstaan van de politiek, de politici zullen de problemen oplossen zonder de handelsrelatie in gevaar te brengen.’

VTB voert zelf geen directe zaken met Turkije. Die rol is weggelegd voor Sberbank, de grootste bank in Rusland. Kostin weet echter wel waarover hij spreekt. De VS en de EU zetten de bank vorig jaar nog op de zwarte lijst. De toegang tot de internationale markt werd beperkt en de financieringskosten werden sterk verhoogd. De Amerikaanse sancties voor de bank blijven nog zeker twee jaar aanhouden. Ook Europese producten moesten vorig jaar een ban ondergaan, als antwoord op de Europese sancties die volgden op het Oekraïense conflict.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig