Laten fabrikanten toestellen bewust snel kapot gaan?
Het gaat bijvoorbeeld om de printer die het begeeft net na de garantieperiode Foto: shutterstock

Federaal minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) laat onderzoeken in welke mate fabrikanten de veroudering inbouwen in hun toestellen. Tegelijk wil hij nagaan welke maatregelen hij kan nemen om toestellen langer te laten meegaan. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen donderdag.

Het vermoeden bestaat al langer dat sommige fabrikanten bewust hun toestellen sneller laten verouderen, zodat we sneller een nieuw exemplaar moeten kopen. Het gaat bijvoorbeeld om de printer die het begeeft net na de garantieperiode, of de smartphone die na elke software-update trager wordt. Kris Peeters laat nu onderzoeken wat er precies van waar is.

De bedoeling van het onderzoek is de consumentenbescherming uit te breiden. Bijvoorbeeld door de garantietermijnen te verlengen en regels op te leggen over de beschikbaarheid van wisselstukken, maar ook door controle op misleidende milieuclaims.

‘Dit zijn zaken die we niet kunnen dulden. Omdat het de consument misleidt, omdat het ook de handelaars in de problemen brengt, én omdat het ons verder weg leidt van een duurzame toekomst’, zo klinkt het.