‘Geen geloofwaardige dreiging’ van IS tegen VS
Foto: EPA

Er is in de Verenigde Staten momenteel geen sprake van een ‘specifieke, geloofwaardige dreiging’ van de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis verklaard na afloop van een ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama.

Obama drong er bij de Nationale Veiligheidsraad wel op aan om ‘de aan de gang zijnde inspanningen om IS te verzwakken en te vernietigingen’ voort te blijven zetten.

Volgens de president moeten die inspanningen gebeuren ‘door samen te werken met onze partners om onze militaire samenwerking te verhogen’. In de strijd tegen de jihadistische groepering is ‘een coördinatie en samenwerking nodig met een brede waaier aan wereldwijde partners’, zo ging hij verder.

Maandag hadden de VS nog een wereldwijde waarschuwing voor reizigers uitgestuurd. ‘De huidige informatie laat vermoeden dat IS, al-Qaida, Boko Haram en andere terroristische groeperingen aanslagen blijven plannen in verschillende regio’s’, luidde het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in